latinica  ћирилица
25/03/2018 |  20:19 ⇒ 26/03/2018 | 09:33 | Autor: RTRS

Hoće li Tužilaštvo utvrđivati validnost kolekcije "viber prepiski" Pandurevićeve?

I danas brojna reagovanja na istupe predsjedavajuće Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH Aleksandre Pandurević, kako posjeduje službenu “kolekciju mejlova” zaposlenih u RTRS-u, te kako šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac utiče na uređivačku politiku RTRS-a, i novinare “kupujue” za 100 maraka. I dok stranački i koalicioni partneri iz Srpske, saopštenjima, podržavaju Pandurevićevu, i u već prepoznatljivom maniru nižu pogrdne kvalifikacije na račun RTRS-a i novinara, poznavaoci funkcionisanja bezbjednosnog sektora jasni – Tužilaštvo ima itekako šta da pita Aleksandru Pandurević, bilo da je, kažu, riječ o validnoj prepisci ili “hibridnoj”!?

Nakon što je “tvitnula” navodnu viber komunikaciju između Staše Košarca i nepoznatog novinara baš kao da ih RTRS ima na hiljade, Aleksandra Pandurević se sarajevskim portalima “pohvalila” kako posjeduje čitavu “kolekciju mejlova” iz “vrha RTRS-a” koji prema njenom “stručnom” tumačenju ukazuju na korupciju.

Najavila je i javno publikovanje “kolekcije”! Umjesto toga, matična joj stranka – Srpska demokratska, i koalicioni PDP publikovali su samo nove – stare uvrede na račun novinara i RTRS-a – iste one prizemne - kojima i “sarajevski konsultanti” rafalno atakuju, duže od godinu.

I nije prvi put da se u javnom diskursu pojavljuju viber prepiske, telefonski snimci ili transkripti stvarni ili frizirani, protiv Republike Srpske, njenih institucija i zvaničnika! Krajnje je vrijeme da se tome stane u kraj, kaže Predrag Ćeranić.

"Do sada su svi prolazili nekažnjeno, a mislim da ovog puta treba izgurati do kraja i na potezu je svakako tužilaštvo da postavi gospođi Pandurević niz pitanja odakle joj ta korenspodencija, da li ju je dobila na osnovu nekog zakonodavnog akta ili se sve svodi na ono iz ruke u ruku, ispod žita, kako bi se diskreditovale institucije Srpske", kaže Ćeranić.

Da li u SDS-u shvataju da postaju paralelno krilo paraobavještajne sarajevske strukture, pita DŽevad Galijašević. I da li znaju ko sve i kako ima pristup zaštićenim podacima, a kakve posljedice mogu da prouzrokuju ciljano konstruisani?

"Generalno, ovo što je uradila Pandurevićeva je sramota za politički sistem. Na ovaj način se ne vodi politička borba, već se samo pokazuje kompromitovanost političkog sistema i sistema OBA, odnosno službi koje joj dostavljaju. Napravili su parapolicijsku državu, oni su postali, u stvari, srpske vehabije Osmici i Bakiru i to i jeste problem. Dakle, na šta bi to ličilo kad bismo rekli da imamo mogućnost da objavimo prepisku Almira DŽuve, Trifka Buhe i nje", naglasio je Galijašević.

“Velikih” političkih uspjeha, poput posljednjeg među SDS-ovim kadrovima u Sarajevu, nije manjkalo, kažu u SNSD-u. Prednjačio je ministar bezbjednosti Dragan Mektić koji je mandat potrošio najavljujući obračun sa kriminalom. Ili ga bebzjednosne agencije u koje je instalisao odane kadrove nisu slušale, ili su najave bile “bez pokrića”. Mektić, ovaj put ćuti. Da li “gugla” i studiozno priprema još jednu u nizu pres konferencija!?

Kako god, kažu u SNSD-u, u strahu su velike oči. I zbog toga se, kaže SDS kompromitacijom u pokušaju, i “bori” protiv javnog servisa Srpske!

"Valjda je javnosti sada jasno zašto je trebalo Nikolu Špirića istisnuti iz Komisije za kontrolu rada nad obavještajnim sektorom BiH. Јa pretpostavljam da oni imaju dnevne servisne informacije i da imaju mogućnost da te informaicje ukrštaju, praveći hibridne informacije", ističe Nikola Špirić.

Da je ekspert za hibridne informacije, Aleksandra Pandurević, se već se hvalisala. Podsjetimo, štiteći upravo Mektića, u viber montaži zajedno sa Adamomom Šukalom “osmislila” je razgovor sa predsjednikom Srpske. Odanim medijima, sada međutim, tvrdi drugačije - da nije riječ ni o kakvoj montaži.

"Ni SDS ni ja se takvim stvarima ne služimo. Da je riječ o montaži gospodin Košarac bi lijepo u tom slučaju podnio krivičnu prijavu protiv mene. Evo ja ga pozivam da me tuži", rekla je Pandurevićeva.

I Staša Košarac pozvao je “fantomskog” novinara RTRS-a, s kojim je navodno obavljao vajber prepisku, da podnese krivičnu prijavu za pokušaj podmićivanja.

"Pokušaj podmićivanja kvalifikuje se kao krivično djelo i spreman sam da odgovaram ukoliko je istina ovo što tvrdi Pandurevićeva", rekao je Košarac Srni.

Prije će biti, dodaje, da je cijela priča smšljena u muslimanskim obavještajnim krugovima kako bi se nastavili napadi i pritisci na RTRS uoči oktobarskih izbora. Košarac vjeruje da će u cijelu priču, SDS uskoro uključiti i Regulatornu agenciju za komunikaicije.