latinica  ћирилица
26/03/2018 |  08:06 ⇒ 08:12 | Autor: RTRS

Zašto probada u plućima?

Osjećaj dubokog probadanja najčešće se locira u prednjoj strani grudnog koša, pa pacijent često pomisli na problem sa srcem.

Bol kao ubod nožem koji se javlja na udah ili pokret najčešće je znak upale plućne maramice ili pleuritisa. Osjećaj dubokog probadanja najčešće se locira u prednjoj strani grudnog koša, pa pacijent često pomisli na problem sa srcem. Kada se bol javi u ramenom djelu ili leđima, može da zavara da je riječ o porijeklu vezanom za kičmu. Ovo stanje često je praćeno suvim kašljem i kratkim dahom, a najčešće ga izazivaju virusi i bakterije.

- Upala ovojnica pluća osim virusima i bakterijama može da bude uzrokovana i popuštanjem srca - kaže dr Dejan Žujović, pulmolog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu iz Beograda. - Manje česti, ali mogući izazivači pleuritisa su i izlaganje agresivnim gasovima, tumori pluća, dojke ili same maramice, embolija pluća, sistemska i autoimuna oboljenja, ciroza jetre, kao i tumori pankreasa.

Karakteristična slika upaljene plućne maramice je uglavnom razvijena pneumonija sa većim ili manjim izlivom tečnosti između plućnih ovojnica.

Dijagnoza se najčešće postavlja običnim stetoskopskim pregledom, ali se definitivno potvrđuje rendgenskim snimkom.

- Liječenje upale plućne maramice svodi se na liječenje uzroka - kaže dr Žujović. Ukoliko ljekar utvrdi da je bakterijska infekcija, izbor terapije biće antibiotici. Ukoliko je prisutna veća količina tečnosti između ovojnica, neophodno je njeno uklanjanje.

Nakon eliminacije tečnosti iz plućne maramice najčešće nastaju posljedice u vidu formiranja priraslica. One su kasnije uzrok bola pri dubljem udahu, kašlju ili pokretu, čemu nažalost nema lijeka.