latinica  ћирилица
31/03/2018 |  09:26 | Autor: SRNA

Značajno manje oboljelih od respiratornih infekcija

Domovima zdravlja u Republici Srpskoj od 19. do 25. marta prijavilo se 2.017 pacijenata oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 720 sa oboljenjima sličnim gripu, što je znatno manje u odnosu na prethodnu sedmici, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.
Dom zdravlja - Foto: SRNA
Dom zdravljaFoto: SRNA

Najviša stopa oboljenja sličnih gripu u ovoj sedmici je na području Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a najniža u regiji Foče.

U bolnicama Republike Srpske od 19. do 25. marta prijavljeno je šest slučajeva teške akutne respiratorne infekcije što nešto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

Od početka praćenja influence, od 2. oktobra, registrovano je ukupno 58.264 akutnih respiratornih infekcija i 21.962 oboljenja sličnih gripu. Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. biće završen polovinom maja.

Najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu su djeca starosti do četiri godine, te kod djece od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Iz Instituta navode da je od početka nadzora u bolnicama Srpske prijavljeno ukupno 159 oboljelih, ali nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

Od početka praćenja sezone uzeto je ukupno 146 uzoraka oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, a rezultati mikrobiološke analize su potvrdili 64 pozitivna slučaja na viruse influence tip A i B.