latinica  ћирилица
02/04/2018 |  18:04 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Puštanjem plavih balona u vazduh, i u Banjaluci je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Poručeno je da je za potrebe osoba sa autizmom neophodno izdvojiti više novca. I Udruženje "Duga" iz Gradiške organizovalo je manifestaciju "Srcem od autizma".

Djeca sa autizmom vide svijet drugačijim očima, kaže majka desetogodišnjeg dječaka, Vesna Pavlović iz Teslića. Najveći problem sa kojim se ona susreće je nedostatak stručnog kadra, njenom dječaku najpotrebniji je defektolog.

"Najveći problem nam je školovanje, obrazovanje, jer jako malo se zna o problemima djece, imamo jako malo stručnog kadra", kaže Pavlovićeva.

Asistentima u nastavi problem prave planovi i programi koji nisu prilagođeni djeci sa autizmom.

"Problem je i u tome što zaista mnogo djece ne može da dobije asistente, jer država nema sredstva da izdvaja za tu djecu, a toj djeci je to stvarno potrebno, jer je nemoguće da opstanu bez toga", ističe asistent u nastavi Branka Baljak.

Udruženju za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" roditelji se često obraćaju sa svojim problemima, a uskoro počinju i sa aktivnostima organizovanja "zaštićenog stanovanja" u kući, gdje bi lica sa autizmom boravila duže, a roditelji mogli da se odmore.

"Skrećemo veliku pažnju na ranu intervenciju, gdje se roditelji kad dobiju dijagnozu suočavaju i dalje sa problematikom kome da se obrate i da ne bi hodali u krug, dođu nam i mi ih upućujemo", rekla je predsjednica udruženja "Djeca svjetlosti" Mirjana Kojić.

Drugi put udruženje "Duga" iz Gradiške organizuje manifestaciju "Srcem od autizma", kojom žele podržati roditelje i njihovu djecu oboljelu od autizma. Budžet udruženja povećan je sa 4.000 na 10.000 maraka.

"Mislim da smo u protekloj godini napravili jedan veliki iskorak u samom gradu kod djece sa poteškoćama u razvoju, kako sa autizmom, tako i sa drugim poteškoćama u razvoju", naglašava predsjednik udruženja "Duga" Saša Kasagić.

U udruženju "Duga" kažu da imaju svog logopeda i psihologa, a odnedavno i trenera specijalnih sportova.

"Puno smo postigli samim dolaskom u udruženje i radom sa djecom i baš se vide rezultati", kaže Nataša Grujičić, majka djeteta sa autizmom.

Generalna skupština UN-a odlučila je 2008. godine da se 2. april obilježava kao Međunarodni dan autizma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.