latinica  ћирилица
05/04/2018 |  14:52 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske čestitali Vaskrs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, arhijerejima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.
Vaskrs -
Vaskrs

Uz tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!", Dodik je pravoslavnim vjernicima poželio da predstojeće praznične dane provedu u dobrom zdravlju, duhovnom miru, slozi i radosti.

"Vaskrs je najveći hrišćanski praznik čije su poruke i simbolika sadržane u temeljnim civilizacijskim vrijednostima koje su duboko ukorijenjene u bogatu tradiciju i običaje pravoslavnih hrišćana. Suočeni sa brojnim izazovima u današnje vrijeme u kojem živimo potrebno nam je da, slaveći radosni dan Hristovog vaskrsnuća, obnavljamo i jačamo vjeru i snagu na putu mira, ljubavi, uzajamnog poštovanja i solidarnosti među ljudima i narodima", navedeno je u čestitiki predsjednika Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnom narodu srpskom hrišćanski praznik Vaskrs, uz želju da ga proslave u duhovnom miru, ljubavi, praštanju i slozi.

"Neka praznik nad praznicima bude podstrek i nadahnuće u našem životu i radu da bismo revnosno njegovali i očuvali svoj identitet i vrline, a uporedo snažili hrišćanske vrijednosti", poručila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je čestitku uputila u svoje i u ime Vlade Republike Srpske, uz tradicionalan pozdrav "Hristos voskrese - vaistinu voskrese".

Čestitku je uputio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poželio da smisao i radost Vaskrsa i dalje ostanu osnovna pokretačka snaga.

"Neka smisao i radost Vaskrsa i dalje ostanu naša osnovna pokretačka snaga i nepokolebljiva osnova zdravog i hrišćanski uzvišenog životnog vjerovanja na čijim krilima ćemo odolijevati raznim iskušenjima savremenog svijeta i graditi svijetliju budućnost", istakao je Čubrilović u čestitki koju je uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnom narodu srpskom.

Uz tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!", Čubrilović je pravoslavnim vjernicima poželio mir i zdravlje, te da u sreći proslave praznik nad praznicima koji je temelj vjere hrišćanske.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima predstojeći praznik Hristovog Vaskrsenja.

"Želim vam mirne, srećne i radošću ispunjene naredne praznične dane, a svjetlost Pashe Gospodnje neka obasja naša srca i domove, te da prosvjetljeni i ukrepljeni njome istrajemo na časnom životnom putu, kao dostojni potomci svojih svetih i blagočestivih predaka", naveo je Davidović i čestitki.