latinica  ћирилица
05/04/2018 |  15:22 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Svjetski dan zdravlja 7. aprila - moto "Univerzalni pristup zdravlju"

Svjetski dan zdravlja 7. april ove godine se obilježava pod motom "Univerzalni pristup zdravlju". U Republici Srpskoj u proteklom periodu najviše je ulagano u zdravstveni sistem, kako bi građanima bila dostupnija i kvalitetnija zdravstvena zaštita, kaže resorni ministar Dragan Bogdanić.

U primarnu zdravstvenu zaštitu u Srpskoj je uloženo više od 47 miliona maraka. Rekonstruisano je oko 330 ambulanti porodične medicine u 51 opštini. Izgrađena je bolnica u Bijeljini i Nevesinju, a pri kraju je rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci i gradnja bolnice u Istočnom Sarajevu.

"U Republici Srpskoj zakonska obaveza je ukazivanje hitne medicinske pomoći svakome, bez obzira na to da li je nosilac osiguranja, a trenutno je negdje oko milion stanovnika Srpske osigurano. Јa moram da kažem da smo mi negdje oko 50 posto osiguranika oslobodili plaćanja i participacije", ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Univerzalna zdravstvena pokrivenost podrazumijeva da svi pojedinci i zajednice dobiju potrebne zdravstvene usluge bez finansijskih poteškoća. Zdravlje ne smije da bude luksuz u kojem uživaju samo privilegovani - poruka je Svjetske zdravstvene organizacije.

"Svi ljudi treba da imaju mogućnost pristupa zdravstvenim uslugama adekvatnog kvaliteta, kako bi te usluge bile djelotvorne. To uključuje i prevenciju i promociju i liječenje, a da pri tome ta osoba ne smije da završi u siromaštvu", kaže šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije Viktor Olšavski.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovina stanovništva i dalje nema potpunu pokrivenost osnovnim zdravstvenim uslugama.