latinica  ћирилица
11/04/2018 |  10:58 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Anđelković: Izetbegović zbog izbora kreće u ekstremizam

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je, komentarišući zaključke koje su usvojili SDA i Islamska zajednica u BiH, da lider te stranke Bakir Izetbegović kreće u ekstremizam kako se približavaju izbori u BiH, jer bošnjačkom narodu do sada nije ništa dao sem praznih obećanja, te da bi bilo vrijeme da za to podnese račun.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković je Srni rekao da Izetbegović može samo da daje nova obećanja i kreće u novu histeriju i da iz tog ugla treba gledati ono što se desilo u Sarajevu, "jer svaka druga perspektiva ne objašnjava suštinu toliko iracionalnih poteza".

On je naglasio da je apsolutno jasno da je u tim zaključcima iznesena gomila laži i mnoštvo neistina, od toga da su Bošnjaci diskriminisani u Republici Srpskoj, što je, kako kaže, "smešno, jer se veliki broj Bošnjaka vratio u Srpsku".

"S druge strane, Srbi u Federaciji BiH ne postoje. Od Sarajeva, pa nadalje prisustvo Srba skoro da nije markirano. Srbi su potpuno etnički očišćeni i ne vraćaju se, što jasno govori gde je izložen jedan narod pritisku, a gde nije", dodao je Anđelković.

On je konstatovao da je ključna ideja koja provijava kroz zaključke želja da se potpuno anulira Dejton i da se nametne centralizacija koja bi od BiH, umjesto državne zajednice sa tri naroda i dva entiteta, stvorio državu jednog naroda, gdje bi Srbi i Hrvati bili nacionalne manjine.

"To je ono što želi Izetbegović, ali je, s druge strane, svestan da je to nerealno. S obzirom na to da idu izbori, on će svoj narod ubeđivati i da je nerealno realno kako bi dobio glas", smatra Anđelković.

Prema njegovim riječima, takvo Izetbegovićevo ponašanje ne donosi ništa dobro ni BiH, ni regionu već samo raspiruje negativnu energiju i stvara tenzije.

"A samoživi političari, kao što je Izetbegović, nisu mislili ni o građanima, ni o svojim sunarodnicima", rekao je Anđelković.

On je ukazao da je Izetbegović politički gubitnik i naglasio da je jasno da je njegova priča u najvećoj mjeri istrošena.

"On je danas samo senka onog što je bio ranije, ali i senka treba da nastavi politički da egzistira, jer to za njega nije samo politika, to je i biznis. Bakir će pokušati da `ukrade duše` onih koji su zbunjeni i koji ne shvataju suštinu stvari. Veliki broj Bošnjaka će ga napustiti, ali će sačuvati dovoljan broj glasača da može da nastavi da egzistira i stvara probleme BiH, regionu i svojim sunarodnicima", zaključio je Anđelković.

Učesnici jučerašnjeg sastanka, čiji je domaćin bio lider SDA Bakir Izetbegović, zatražili su da bez odgađanja bude zaključen osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH.

Јedan od zaključaka učesnika sastanka jeste da je "neprihvatljivo da se Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj tretiraju kao građani drugog reda".

Oni su osudili, kako navode, neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka, te odbacili kao neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na teritoriji BiH.