latinica  ћирилица
11/04/2018 |  17:42 ⇒ 12/04/2018 | 09:34 | Autor: RTRS

Prijedor: Otvorena manifestacija "Vaskrsu s ljubavlju, Uskrsu s ljubavlju"

Po drugi put u Prijedoru je održana manifestacija koja je na jednom mjestu okupila sveštenstvo i vjernike Srpske pravoslavne crkve, katoličke i grko-katoličke. Zajedno su proslavili Vaskrs, odnosno Uskrs.

Tri vjere a još više nacija, kroz sedam udruženja i mjesnih zajednica- svi sa istim ciljem, došli su da obilježe veliki praznik i predstave svoje običaje. Iako se ove godine, datumski, nisu poklopili, Vaskrs i Uskrs danas su zajedno proslavljeni.

Јadranka Mijić iz Kola srpskih sestara kaže da se članice ovog udruženja i građani raduju manifestaciji, te da je ovo dobra prilika za predstavljanje vaskršnjih običaja svih stanovnika Prijedora.

Ovo je odlična prilika da pokažemo kako svako od nas proslavlja Uskrs i Vaskrs - kaže Štefan Stahnek iz prijedorskog udruženje Ukrajinaca "Kozak".

Na malom gradskom trgu u Prijedoru, građani svih vjera, ali i poglavari srpske pravoslavne, katoličke i grkokatoličke crkve, bili su jednoglasni.

- Sama prisustnost svih vjerskih poglavara ovdje je pokazatelj da se slavi nešto veliko, a to je hrišćanski najveći blagdan - kaže Marko Vidović, župnik u Prijedoru.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić ističe da je ova manifestacija prilika da se pošalje poruka mira svim narodima i pripadnicima pravoslavne, rimokatoličke i islamske vjeroispovjesti.

Proslavi hrišćanskog praznika, i ove godine, pridružili su se i predstavnici islamske zajednice.

- Na poziv organizatora odazvao sam se da bi poslali poruku mira, suživota, tolerancije - kaže Husein Efendija Velić, glavni imam medžlisa islamske zajednice u Prijedoru.

"Vaskrsu s ljubavlju, Uskrsu s ljubavlju" (Foto: RTRS)

Јedinstvena manifestacija na Balkanu i šire, ima za cilj pokazati da, ma koje vjere ili nacije bili, možemo da živimo zajedno.

- Nadamo se da ćemo ovu manifestaciju organizovati svake godine, bez obzira kada pada koji praznik, odnosno kada pada Vaskrs, a kada Uskrs i da će prerasti u tradicionalno okupljanje - ističe Zoran Sovilj, direktor IPC Kozarski Vjesnik.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković navodi da je ovaj grad jedna od multietničkih sredina u BiH u kojoj svi narodi i nacije nalaze način kvalitetnog suživota.

Upriličena je izložba šaranih jaja, korpi i peretaka. Za sve prisutne priređen je i bogat kulturno umjetnički program. Iako je manifetsacija i takmičarskog karaktera, druženje je ipak bilo u prvom planu i onaj tradicionalni običaj koji prati ovaj praznik.