latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:35 ⇒ 12/04/2018 | 09:43 | Autor: RTRS

Vlada utvrdila izmjene zakona o matičnim knjigama i upravnom postupku

Vlada Republike Srpske utvrdila je prijedloge izmjena i dopuna zakona o matičnim knjigama i opštem upravnom postupku, kojima se želi poboljšati efikasnost uprave. Zakonom o matičnim knjigama predviđeno je da će za novorođenu djecu rok izdavanja jedinstvenog matičnog broja biti osam, umjesto dosadašnjih 15 dana, dok će Zakon o opštem upravnom postupku građanima pojednostaviti postupak rješavanja njihovih zahtjeva.

Novi zakon, poručuju u Vladi, aktivno će uključiti stranke u postupak rješavanja njihovih zahtjeva. Kada stranka dostavi instituciji određeni zahtjev, ona je obavezna da u roku od deset dana dostavi informaciju da li je dokumentacija potpuna ili nije.

- Ukoliko nije, ostavlja se rok od sedam dana da bude dopunjena, nakon čega teče ponovni rok. Ako ne bude dostavljena dopuna dokumentacije, smatraće se da zahtjev nije podnesen - rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić.

Građani kažu da su im dosadašnje šetanje po institucijama prouzrokovale samo probleme. Iako skeptični, pozdravljaju svaki zakon koji bi im pomogao u rješavanju njihovih zahtjeva.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, Rešićeva je navela da je važna izmjena pravo na odricanje od žalbe, a novitet je i obaveza matičnih službi da razmjenjuju podatke po službenoj dužnosti.

- Važno je što će za novorođenu djecu rok za izdavanje jedinstvenog matičnog broja biti osam dana, umjesto dosadašnjih 15. Pokušavamo skratiti rokove i biti otvoreniji prema građanima, te poboljšati efikasnost uprave - rekla je Rešićeva.

Vlada Srpske dala je danas saglasnost i na projekat banjske rehabilitacije 600 ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca proteklog odbrambreno-otadžbinskog rata za ovu godinu, za šta će biti obezbijeđeno 300.000 KM.