latinica  ћирилица
12/04/2018 |  09:03 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Beba rođena četiri godine poslije smrti roditelja

U Kini je jedna beba rođena od surogat majke četiri godine poslije pogibije njenih roditelja u saobraćajnoj nesreći, prenijeli su kineski mediji.
Vještački embrion (Foto: University of Cambridge) -
Vještački embrion (Foto: University of Cambridge)

Par, koji je nastradao 2013. godine, zamrznuo je nekoliko embriona u nadi da će dobiti potomstvo putem vantjelesne oplodnje.

Poslije nesreće, njihovi roditelji vodili su pravnu borbu da im se dozvoli da iskoriste embrione, prenio je Bi-Bi-Si.

Dječak je rođen 2017. godine od surogat majke iz Laosa, prenio je list "Bejžing njuz". List je opisao pravne detalje slučaja koji je bez presedana u kineskoj pravosudnoj praksi.

U vrijeme kada se nesreća dogodila, embrioni su bili bezbjedno smješteni u bolnici u Nanđingu, zamrznuti na minus 196 stepeni Celzijusovih u cisterni sa tečnim azotom.

Četvoro roditelja nastradalog para dobili su odobrenje od suda da iskoriste oplođene jajne ćelije.

Pošto je surogat roditeljstvo nelegalno u Kini, morali su da odu u inostranstvo.

Roditelji para su odbrali Laos, gdje je komercijalno surogatstvo legalno. Nijedna avio-komapnija nije željela da transportuje embrione, pa su oni u zamrznutom stanju transportovani automobilom.

Specijalizovana agencija pronašla je surogat majku i dječak je rođen u decembru 2017. godine.

Sljedeći problem bilo je državljanstvo dječaka koji je dobio ime Tijantijan. On je rođen u Kini, a majka je iz Laosa doputovala uz pomoć obične turističke vize.

Pošto dječak nije imao biloške roditelje, svih četvoro baka i deda morali su da daju krv radi obavljanja DNK testova, čime je potvrđeno da je on zaista njihov unuk i da su mu roditelji bili kineski državljani.