latinica  ћирилица
14/04/2018 |  10:22 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Putin: Rusija najoštrije osuđuje napad, ponavlja se Јugoslavija

SAD i njihovi saveznici napali su vojne i civilne objekte u Sirije kršeći povelju UN i međunarodno pravo, bez sankcija Savjeta bezbjednosti, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je izjavio je da je trenutna eskalacija situacije oko Sirije destruktivna za cjelokupan sistem međunarodnih odnosa i da će istorija postaviti stvari na svoje mjesto "kao što je već ustanovljeno da je Vašington odgovoran za masakr u Јugoslaviji, Iraku i Libiji".
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Grigorij Sisojev) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Grigorij Sisojev)

"Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom", istakao je.

On je dodao i da će Rusija sazvati hitnu sejdnicu Saveta bezbjednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njihovih saveznika u Siriji.

Putin je rekao i da agresija na Siriju dodatno komplikuje već tešku humanitarnu situaciju u zemlji, kao i da inicira novi talas migranata.

Ruski predsjednik je naglasio i da Vašington svojim akcijama podstiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.

"Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za hemijsko oružje i pokrenula vojnu operaciju prije zvaničnih rezultata istrage", zaključio je Putin.

On je dodao da će Rusija sazvati hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njihovih saveznika u Siriji.

"Istorija će u ovom slučaju presuditi baš kao što je to učinila u slučaju Јugoslavije, u kojoj je Vašington bio odgovoran za velike masakre", rekao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da agresija na Siriju dodatno komplikuje već tešku humanitarnu situaciju u zemlji, kao i da inicira novi talas migranata.

Ruski predsjednik je naglasio da Vašington svojim akcijama podstiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.

Izvro: Sputnjik, SRNA