latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:24 ⇒ 15/04/2018 | 09:26 | Autor: RTRS

Stalnim podsjećanjem na genocid u Јasenovcu protiv istorijskog revizionizma

Predsjednik Milorad Dodik i predsjednik skupštine Nedeljko Čubrilović prisustvovaće sutra u Donjoj Gradini obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Јasenovcu.

Najcrnja stranica srpske istorije, ispisana je na grobnim poljima Donje Gradine. U zločinačkom, ustaškom pohodu, počinjenom prije više od sedam decenija pod okriljem Nezavisne države Hrvatske, brojne srpske, romske i jevrejske porodice, potpuno su ugašene.

Samo su rijetki među logorašima imali sreću da prežive jasenovačku golgotu. Među njima je i Dubičanin Nikola Banjac, kojeg i danas proganjaju sjećanja na stravične ustaške zločine u logoru Јasenovac, gdje je kao dvanaestogodišnjak, 1942. godine, doveden s porodicom. Tu je i posljednji put vidio oca.

-Otac je prvi nastradao, njega su u Јasenovcu valjda strijeljali. Uglavnom, nije se više pojavljivao nigdje. Mi smo se raspitivali za njega kod ljudi koji su pobjegli iz Јasenovca, ali ništa. Ne znam ni ja kako sam preživio, kako sam ostao, to je teško i opisati, jer većina je uglavnom nestala - priča Banjac.

Hrvatska strana često minimizira broj srpskih žrtava. To je i „kamen spoticanja“ između srpske i hrvatske strane. Sa ove strane granice devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica, svjedoči da je Donja Gradina najveće stratište jasenovačke fabrike smrti.

-Ono što možemo reći jeste da je Spomen područje "Donja Gradina" dokaz da se za vrijeme NDH desio zločin genocida i to upravo potvrđuje devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica ogromnih dimenzija - ističe Tanja Tuleković, direktorka Spomen područja "Donja Gradina".

Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske, ističe da je u sistemu jasenovačkog logora pod okriljem Nezavisne države Hrvatske, na najmonstruoznije načine ubijeno 700 hiljada ljudi.

-To je jedan veliki grad žrtava, veličine tri Banjaluke. Ovdje se i dan danas vide sva zvjerstva, ovdje se osjeća miris smrti. Oni su dio Evropske unije i moraju to pokazati - naglasio je Karan.

Јasenovačke žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, a naša obaveza je čuvanje istine. Sutra će u Spomen području biti održan pomen i parastos u znak sjećanja na nevine žrtve. I ove godine Radio- televizija Republike Srpske prenosiće ovaj događaj.