latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:28 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

"Dučićev dan" - naučni skup posvećen Desanki Maksimović

Јedanaesta manifestacija "Dučićev dan", nastavljena je i danas u Trebinju, naučnim skupom, posvećenim pjesnikinji Desanki Maksimović, o čijem su djelu govorili književnici i književni istoričari.

Radovi, koji će činiti poseban zbornik, u okviru projekta "Poetička istraživanja", koji izdaje Institut za književnost i umjetnost iz Beograda, nastao je u godini kada se navršava stotinu dvadeset godina od rođenja Desanke Maksimović.

-Projekat na poseban način povezuje Dučića i Desanku, prije svega u poetičkom smislu, ali i mnogo širem, nacionalnom kontekstu. Ovakva saradnja je više nego dragocjena - rekla je Svetlana Šeatović-Dimitrijević iz Instituta za književnost i umjetnost Trebinje.

Naučni skup odražava se u saradnji sa Učiteljskim fakultetom iz Beograda, a ove godine i sa Zadužbinom "Desanka Maksimović".

-Zadužbina čuva svu njenu rukopisnu zaostavštinu, a prava zaostavšina su njeni stihovi i njena djela, 11 godina grad Trebinje i institut čuvaju zaostavštinu svih pjesnika - ističe Bojan Đorđević, upravnik Zadužbine „Desanka Maksimović“.

U Hercegovačkoj Gračanici, gdje od 2000. godine počivaju zemni ostaci Јovana Dučića, jutros je služena liturgija i pomen pjesniku. Književnici i istoričari umjetnosti govorili su i o Nićiforu Dučiću, srpskom duhovniku, istoričaru i ustaničkom vođi, a njemu u čast u Muzeju Hercegovine priređena je i izložba.

Centralna manifestacija "Dućićevog dana" je svakako svečana akademija, koja počinje u 20 časova.