latinica  ћирилица
15/04/2018 |  08:02 ⇒ 11:19 | Autor: RTRS

Donja Gradina - Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina, prenos na RTRS od 11.45

U Spomen-području Donja Gradina danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je počela centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Liturgiji služi Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, uz sasluženje više sveštenika i đakona i pratnju Srpskog pjevačkog društva "Јedinstvo" iz Banjaluke.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuju brojni građani, opštinski zvaničnici i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, Vanja Bajić i Nedeljko Milaković.

Za 10.00 časova planirano je otvaranje izložbe likovnih i literarnih radova učenika o temi "Јasenovac" u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina.

U Spomen-području Donja Gradina, u opštini Kozarska Dubica, komemoracija će početi u 11.15 časova polaganjem vijenaca na grobnom polju "Topole".

U 12.00 časova na grobnom polju "Hrastovi" biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina - genocida, a vjerski obred podrazumijeva molitvu - pravoslavnu, jevrejsku i romsku.

Obraćanje zvaničnika i kratki program planiran je u 13.00 časova.

Kako je najavljeno, obilježavanju Dana sjećanja, prisustvovaće, predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik republičkog Parlamenta Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Prenos iz Donje Gradine, možete pratiti na našoj televiziji od 11 časova i 45 minuta.

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici sinoć je održana memorijalna akedemija "Oči u oči = Gradina", u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u logoru Јasenovac.