latinica  ћирилица
15/04/2018 |  16:09 ⇒ 16/04/2018 | 10:58 | Autor: RTRS

Premijerka Srpske o posjeti Italiji

Predavanje studentima na Univerzitetu u Teramu, posjeta srpskoj školi u Vićenci, sastanci sa predstavnicima i udruženjima iz dijaspore, posjeta pravoslavnoj crkvenoj opštini u Vićenci i Saboru narodne umjetnosti "Svilen konac", rezultati su boravka premijerke Srpske Željke Cvijanović i ministra Dragana Bogdanića u Italiji.

Predsjednica Vlade studentima je u u okviru predavanja o temi "Republika Srpska u dejtonskom ustavnom okviru" naglasila da ovaj sporazum ima dvije dimenzije – zaustavio je oružani sukob,i uspostavio ustavni i politički sistem.

Posjeta delegacije Vlade Srpske Italiji nastavak je aktivnosti započetih na prvom Forum dijaspore, koji je u februaru održan u Banjaluci.

Premijerka Željka Cvijanović poručila je studentima na univerzitetu u Teramu da je Srpska najbolje organizovan, stabilan i jedini funkcionalan nivo vlasti u BiH. Vlada je, kazala je, skoncentrisana na razvojne i reformske procese koji će donijeti investicije i zapošljavanje o čemu najbolje svjedoče makroekonomski pokazatelji.

Srpska je posvećena očuvanju mira, evropskom putu i regionalnoj saradnji, uz odlučno insistiranje na poštovanju Dejtona i očuvanju svojih Ustavom zagarantovanih nadležnosti.

Dejton je, istakla je, verifikovao Republiku Srpsku, priznajući joj visok stepen autonomije i puni institucionalni okvir koji je unijela u dejtonsku BiH.

Premijerka je imala i radni sastanak sa predstavnicima dijaspore.

- Razgovarali smo o tome kako se krećemo u ekonomskom smislu, kakva je ustavna pozicija, na koji način se nosimo sa određenim izazovima. Važno je znati da su oni uzdanica za sve naše politike koje provodimo u Republici Srpskoj, rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka je posjetila i srpsku školu "Sveti Sava" u Vićenci i Skiu. Učenici i nastavnici su dobili obećanje da će imati uredno snabdijevanje udžbenicima i materijalima neophodnim za organizovanje nastave.

Delegacija Vlade prisustvovala je i Saboru narodne umjetnosti "Svilen konac", koji organizuje Srpska kulturna zajednica Arzinjano, a premijerka se obratila skupu, kojem su prisustvovali predstavnici srpske dijaspore u Italiji, Austriji i Njemačkoj. 

- Velika je prilika da se razgovara o tome koliko je važno za Republiku Srpsku da drži kontakt sa svim svojim građanima bez obzira gdje žive danas u svijetu. To je je uvijek poruka koju uputim našim ljudima i često se s njima srećem gdje god dolazim u inostranstvo, naglasila je premijerka Srpske.

U okviru posjete Italiji posjetili su i Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu Sveti apostol Luka u Vićenci.

Premijerka je ovom priliom svešteniku pravoslavne crkvene opštine uručila plaketu Vlade kao priznanje za očuvanje identiteta i jačanje veza srpske zajednice u ovom dijelu Italije sa Republikom Srpskom.