latinica  ћирилица
18/04/2018 |  09:30 | Autor: RTRS

Slučajno proizveden enzim koji "jede" plastiku

Naučnici su slučajno stvorili mutirajući enzim koji razgrađuje plastične flaše.
Smeće (Foto: blueocean.net) -
Smeće (Foto: blueocean.net)

Ovo prelomno otkriće moglo bi pomoći pri rješavanju globalnog problema zagađenja plastikom i omogućilo bi potpuno recikliranje plastičnih flaša, piše Gardijan.

Do 2050. godine u okeanima bi moglo biti više plastike nego riba. Nasreću, postoje brojni inovativni načini za rješavanje tog problema.

Novo istraživanje potaknuto je otkrićem iz 2016, kada je na otpadu u Јapanu pronađena bakterija koja je prirodno evoluirala i počela da se hrani plastikom. Naučnici su sada otkrili detaljnu strukturu ključnog enzima koji proizvodi ta bakterija.

Međunarodni tim naučnika analizirao je enzim kako bi otkrili kako je nastao, ali nehotice su molekul učinili još djelotvornijim u razgradnji PET-a koji se koristi za proizvodnju plastičnih flaša.

- Dogodilo se to da smo zapravo poboljšali enzim, što nas je prilično iznenadilo. Riječ je o sjajnom otkriću - rekao je profesor DŽon Mekgin.

Enzimu mutantu treba nekoliko dana da počne da razgrađuje plastiku - što je neuporedivo manje od stotina i stotina godina potrebnih da se plastika razgradi u moru. Naučnici su optimistični i misle da je taj proces moguće i dodatno ubrzati te da će se otkriće vrlo brzo moći primjenjivati.

- Nadamo se da će nam taj enzim pomoći da plastiku razgradimo na početne komponente, a to znači i da nećemo morati da novu plastiku proizvodimo iz nafte, a sve to doprinosi smanjenju količine plastike u okolini - kaže Mekgin.

U svijetu se svake minute proda milion plastičnih flaša, od čega se reciklira samo 14 odsto, a velika količina završi u svjetskim morima. Zbog toga su i najudaljeniji krajevi na planeti postali zagađeni plastikom koja ugrožava život u moru, a što opnjt utiče i na čovjeka koji jede plastikom kontaminiranu hranu.