latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:19 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Gojković-Јandroković: Parlamentarnom saradnjom do boljih odnosa dvije države

Predsjednici Skupštine Srbije Maja Gojković i Hrvatskog sabora Gordan Јandroković ocijenili su danas u Beogradu da će saradnja dva parlamenta doprinijeti i boljim odnosima dvije države.
Maja Gojković i Gordan Јandroković - Foto: SRNA
Maja Gojković i Gordan ЈandrokovićFoto: SRNA

Јandroković, prvi predsjednik hrvatskog parlamenta koji je u zvaničnoj posjeti kolegama u Beogradu, naveo je da su razgovori sa Gojkovićevom važni za razvoj bilateralnih odnosa, te naglasio da Hrvatska podržava proširenje EU i da smatra da sve države jugistočne Evrope treba da postanu članice EU.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gojkovićevom, rekao i da otvorena pitanja iz prošlosti treba rješavati razgovorima i razmjenom mišljenja, i o pitanjima o kojima se dvije države ne slažu.

"Svesni smo da imamo otvorenih pitanja iz prošlosti, i da bismo ih rješavali treba da razgovaramo. Živimo u složenim okolnostima, punim međunarodnih izazova, i važno je da razgovaramo", naglasio je Јandroković.

On je istakao da posjeta delegacije Hrvatskog sabora Beogradu predstavlja nastavak političkog dijaloga koji je u februaru započeo posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Gojkovićeva je rekla da je posjeta predsjednika Hrvatskog sabora srpskom parlamentu istorijska i da predstavnja važan signal za dalju saradnju.

"Poseta otvara nova vrata za saradnju dva parlamenta i želimo da time unapredimo odnose i na drugim nivoima vlasti", naglasila je Gojkovićeva i izrazila zadovljstvo što je Јandroković prihvatio njen poziv da posjeti Beograd.

Gojkovićeva i Јandroković su naveli da su razgovarali o poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

Tema razgovora bile su i posjete članova parlamentarnih odbora i delegacija, kao i evropske integracije.