latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:43 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

MIP obaviješten o hapšenju Agana Ramića

Ministarstvo inostranih poslova BiH zvanično je obaviješteno o hapšenju u Italiji Agana Ramića /koji se u BiH tereti za ratni zločin nad srpskim civilima u Konjicu/, rekao je savjetnik Nebojša Regoje.
Ministarstvo inostranih poslova BiH (Foto: mvp.gov.ba) -
Ministarstvo inostranih poslova BiH (Foto: mvp.gov.ba)

Regoje je naveo da su o hapšenju Ramića, zbog pronalaženja 2,4 kilograma eksploziva u vozilu kojim je upravljao, zvanično obaviješteni Ambasada BiH u Rimu i Konzulat u Milanu, te da do danas niko od članova Ramićeve porodice nije zatražio pomoć, niti konzularnu zaštitu u Ambasadi ili Generalnom konzulatu u Milanu, ali da navodno prema Ambasadi ima nekih kontakata od njegovog sina.

On je napomenuo da se konzularni predstavnici ne mogu nametati kada je riječ o pružanju konzularne zaštite.

- Generalni konzulat u Milanu je u kontaktu sa istražnim organima i sa te strane će pomoći ukoliko bude potrebe da se nešto koordiniše ili ukoliko bude potrebe prema organima u BiH da se ostvari neka komunikacija - rekao je Regoje i dodao da će Generalni konzulat pružiti mjere konzularne zaštite u skladu sa pravilima.

Јavnost u Italiji do detalja je obaviještena o Ramićevom putovanju od Francuske, preko Italije do tunela Mon Blan u kojem je uhapšen, a dilema je da li je eksploziv trebalo da bude dostavljen u BiH ili u Hrvatsku.

Ramiću, koji je za italijanske medije rekao da su mu sve podmetnuli kriminalci iz BiH, prijeti zatvorska kazna od tri do 12 godina.

Ramić, koji je u BiH optužen za zločine nad srpskim civilima u Konjicu devedesetih godina, negirao je krivicu pred Sudom BiH i na slobodi čeka suđenje uz samo jednu mjeru zabrane sastajanja sa optuženima i sa svjedocima u predmetu Tužilaštva BiH, uključujući i približavanje na udaljenosti manjoj od 100 metara.

Rješenjem Suda BiH iz marta mjera zabrane prema optuženom Ramiću je produžena dok postoji potreba za tim, a kontrola opravdanosti biće vršena svaka dva mjeseca.