latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:24 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

U Muzeju Hercegovine održano predavanje "Јefto Dedijer i Hercegovina"

U susret naučnom skupu "Memento Јefto Dedijer" koji će naredna dva dana biti organizovan u Trebinju, a koji će okupiti oko 250 učesnika, u Muzeju Hercegovine u Trebinju održano je predavanje "Јefto Dedijer i Hercegovina". Predavač je bio prof. dr Milovan Pecelj, koji je napisao tri knjige o ovom znamenitom hercegovačkom naučniku, kao i brojne naučne radove.

 "Čovjek ne umire onda kada srce prestane da kuca, već onda kada ga zaboravi potomstvo, kada riječi prestanu da govore o njegovom liku i djelu", istakao je Milovan Pecelj.

Јefto Dedijer bio je docent geografije na Beogradskom univerzitetu, a Pecelj ga smatra sljedbenikom Cvijićeve srpske geografske škole.

"On je slušao geografiju kod najboljih profesora kod kojih i Cvijić. To je vrijeme cvjetanja nauke velikih sistema i on je bio propovjednik talasa dobrih ideja", rekao je Milovan Pecelj, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu.

Јefto Dedijer ne samo da je volio Hercegovinu, već ju je uzduž i poprijeko prepješačio. Ponekad na konju, bez ičije pomoći, pisao je o njoj i istraživao.

Njegova "Hercegovina" je toliko važan dokument da je svaki Hercegovac, kako je rekao MomO Kapor, trebalo da je drži pod nadkasnom i da je svako veče čita. Tu smo svi popisani", podsjetio je Pecelj.

Prekriven sjenkom zaborava, Dedijer je nepravedno zapostavljen, smatra Pecelj i zato će se njegovim istraživačkim, naučnim i kulturnim radom učesnici skupa baviti narednih dana u Trebinju. Hercegovina, dodaje, Dedijeru duguje posebnu zahvalnost.

"Јa ću predložiti svim opštinama u Hercegovini da se da bar jedna ulica po njemu, da neka škola ponese njegovo ime, pa zar je iko zaslužniji više od njega", zapitao se Milovan Pecelj, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu.

U okviru naučnog skupa sutra će u Muzeju Hercegovine biti otvorena i izložba o ovom znamenitom Hercegovcu.