latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:36 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

PD PSBiH: Kada će biti imenovani novi rukovodioci policijskih agencija?

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić uputila je danas pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću kada će biti okončane procedure imenovanja rukovodilaca policijskih agencija u BiH kojima je istekao mandat i zbog čega taj posao nije završen.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

U okviru tačke poslanička pitanja na sjednici Predstavničkog doma, Majkićeva je navela da se u Savjetu ministara nalaze liste kandidata za nove direktore i zamjenike direktora policijskih agencija, ali da Savjet ministara ne završava svoj posao.

- To znači da ćemo od 17. aprila na čelu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela imati direktora u tehničkom mandatu i bez ijednog njegovog zamjenika, a u Zakonu stoji da direkcijom rukovodi direktor i njegovi zamjenici. Osim ovoga, u tehničkom mandatu našao se i direktor Granične policije jer je i njemu istekao mandat - istakla je Majkićeva.

Ona je naglasila da je i Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH istekao mandat 17. marta.

- Sadašnji nezavisni odbor sam je sebi dao pravo da nastavi da radi, iako je potpuno nejasno da li može da donosi odluke o razrješenju i imenovanju novih rukovodilaca policijskih agencija. Odgovornost za ovakvu situaciju snosi Predstavnički dom jer je Dom naroda okončao svoj posao u vezi sa ovom aktivnošću - rekla je Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, očigledno je riječ o nekoj kadrovskoj zavrzlami u pojedinim političkim strankama zbog kojih ne mogu da završe ovaj posao.

Pitanje Zvizdiću uputio je i poslanik DNS-a Јovan Vukovljak - šta je Savjet ministara preduzeo s ciljem pripremanja i predlaganja zakona o restituciji, s obzirom na to da je aktivnost predviđena odlukom Savjeta ministara iz juna 2004. godine i još nije realizovana.

- Tražim odgovor na pitanje koje će aktivnosti biti preduzete u narednom periodu i kada se može očekivati upućivanje prijedloga u parlamentarnu proceduru, te da li su odgovarajuća udruženja građana iz oba entiteta bila zastupljena u tijelima zaduženim za izradu zakona o restituciji, a ukoliko nisu da li je planirano da predstavnici udruženja iz Republike Srpske imaju pravo učešća u radnim tijelima za izradu ovog zakona - kaže Vukovljak.

On je podsjetio da je ovaj zakon donesen 1996. godine u Republici Srpskoj, ali ga je suspendovao bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

- U Semberiji je bilo vraćeno od 48 do 50 odsto imovine ljudima kojima je od 1945. do 1948. oduzeta - naveo je Vukovljak, napominjući da su ovaj zakon donijele sve zemlje u okruženju.

Ponovo teško do dnevnog reda

Usvajanje dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obilježile su inicijative za raspravu o stanju u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je među poslanicima izazvalo burnu raspravu.

Šef Kuba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević zatražila je da se u dnevni red uvrsti materijal u vezi sa stanjem u skladištu glasačkih listića u CIK-u BiH, s obzirom na razne spekulacije u javnosti u vezi sa mogućim mahinacijama u izbornom procesu.

Pandurevićeva je istakla da je na prošlim izborima i u Prijedoru i Brčkom van birališta pronađen ogroman broj spornih glasačkih listića, što je krajnje nedopustivo i što, kako je navela, ne smije da se ponavlja.

Poslanik Senad Šepić /NB/ predložio je razmatranje informacije o spremnosti CIK-a da organizuje i sprovede opšte izbore u oktobru, insistirajući da se ta diskusija obavi danas, što je podržao i poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Šepić smatra da određene političke partije namjeravaju da zaustave proces izmjena Izbornog zakona BiH, dok, sa druge strane, postoji politički blok koji, kako je rekao, želi da spriječi izborne krađe i da obezbijedi fer i slobodne izbore.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac insistirao je na prisustvu članova CIK-a BiH u vrijeme rasprave o navedenim incijativama.

Lazar Prodanović /SNSD/ založio se za očuvanje digniteta i Predstavničkog doma i CIK-a, bez pritisaka i paušalnih ocjena i spekulacija o planiranju mogućih izbornih malverzacija.

On je rekao da očekuje od CIK-a da dostavi informaciju o takozvanom slučaju o navodnom manjku velikog broja glasačkih listića, a naveo je da postoji i mogućnost posebne sjednice o stanju u CIK-u BiH.

O prijedlozima Pandurevićeve i Šepića na narednoj sjednici

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da u dnevni red bude uvršćen materijal u vezi sa situacijom u skladištu glasačkih listića u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, s obzirom na razne spekulacije u javnosti o mogućim mahinacijama u izbornom procesu.

Nije prošao ni prijedlog poslanika Senada Šepića /NB/ za razmatranje informacije o spremnosti CIK-a da organizuje i sprovede opšte izbore u oktobru, uz insistiranje da ta diskusija bude danas, što je podržao i poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Budući da nije bilo entitetske većine, niti saglasnosti unutar Kolegijuma, o oba ova prijedloga poslanici će se izjasniti na narednoj sjednici u drugom krugu glasanja.

U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Amir Fazlić.