latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:42 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Ivancov: Ne može se desiti sukob u BiH

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ocijenio je da se sukob u BiH ne može desiti, navodeći da je Dejtonski sporazum funkcionalan u smislu održavanja mira.
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

- Pitanje sukoba u BiH je zaustavljeno 1995. Dejtonskim mirovnim sporazumom. Stvoren je sistem vrijednosti u BiH koji osigurava da se ovaj sukob ne može ponovo desiti. Dejtonski sporazum možda nije savršen, ali djeluje i održava mir već 22 godine - istakao je Ivancov.

On je naveo da sve države i organizacije imaju pravo da grade odnose s BiH, te da sve zavisi od toga šta je svrha tih interesa.

- Rusija kao i bilo koja druga država ima svoje interese, a naš interes je razvoj stabilnih dobrih odnosa, u kulturi, ekonomiji. Mi ne koristimo taj uticaj da ostvarimo neke zlonamjerne ciljeve - rekao je Ivancov za N1.

Govoreći o organizaciji Noćni vukovi i njihovoj posjeti BiH, ruski ambasador je podsjetio da su oni bajkeri, te da ponekad bajkeri imaju i lošu reputaciju, ali da to nije iz Rusije već s druge strane Atlantika.

- Ako grupa kozačkih plesača dođe u BiH i neko ih opiše kao poluvojnu organizaciju, to je smiješno. Isto se odnosi na Noćne vukove. Bajkerske organizacije postoje svugdje i nemaju problema s policijskim organizacijama. Nije bilo nikakvog skrivenog plana - naglasio je on.

Komentarišući vojnu intervenciji SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, Ivancov je rekao da je bombardovanje nezavisne države čin agresije.

- Vjerujem da to nije pitanje da li smo iznenađeni ili ne, više je to način kako je došlo do razvoja situacija. Nažalost do ovoga je došlo da su Amerika, Francuska i Britanija upotrijebile silu, nije istina da se koristilo hemijsko oružje. Bombardovanje nezavisne države je čin agresije. Kako se može čuti i dokazati, hemijsko oružje nije se koristilo. Јuče smo čuli izvještaj, jedan američki medij je posjetio Dumu, bili su u bolnici, nijedna osoba im nije rekla da su imali dokaze o upotrebi hemijskog oružja - naglasio je Ivancov.

Ruski ambasador je konstatovao da slične akcije u prošlosti nisu donijele dobar rezultat.

- Bilo je sve inscenirano, nažalost je do toga došlo. Ako se samo sjetite, to je bio model Iraka, Libije i bivše Јugoslavije. Nijedan od tih činova nije riješio problem, suprotno, samo su pogoršali situaciju. Očito naši američki partneri žele nešto dokazati, ali čini mi se da to baš i nije neki slučaj. Ne želim i sumnjam da bilo ko želi eskalaciju sukoba, ali ovo stvarno govori o nekim ograničenjima na obje strane - dodao je Ivancov.

On je naglasio da sila nije put naprijed.

- Mi se ne oslanjamo na silu kod rješavanja pitanja, ali nažalost u situaciju poput ove, stvari mogu izmaći kontrole, a to je najveća opasnost - naveo je ambasador Ivancov, naglasivši da sumnja da je svijet blizu nekih velikih neprijateljstva.