latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:58 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Košarac: Aktuelni saziv Savjeta ministara je propali projekat

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da su evropski zvaničnici u najnovijem izvještaju Evropske komisije za BiH priznali da aktuelni saziv Savjeta ministara predstavlja propali projekat koji u protekle tri i po godine nije donio ništa dobro građanima BiH, a pogotovo Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović nemaju nikakvog razloga za samohvalisanje koje su demonstrirali prije nekoliko dana. Izvještaj Evropske komisije nije pozitivan, a među zemljama zapadnog Balkana BiH se nalazi na posljednjem mjestu procesa proširenja Evropske unije - rekao je Košarac Srni.

On je dodao da su "propali svi pokušaji SDA i predstavnika takozvanog Saveza za promjene da proces evropskih integracija iskoriste za unitarizaciju zemlje i slabljenje Republike Srpske".

- Ovaj Savjet ministara najlošiji je u istoriji postojanja te institucije. Taj pomoćni organ Predsjedništva BiH danas ne funkcioniše i nema parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu - poručio je Košarac.

On je dodao da Zvizdić i Šarović nisu u stanju da ispune ni najosnovnija obećanja građanima, poput obećanja da će u opštinu Srebrenica uložiti dva miliona maraka.

- To obećanje je dato na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici krajem 2015. godine i od tada do danas, uprkos dostavljenim projektima i brojnim urgencijama iz opštine Srebrenica, Savjet ministara BiH nije uplatio obećana sredstva - upozorio je Košarac.

On je dodao da su vidljiva nastojanja pojedinih međunarodnih zvaničnika da vlast u zajedničkim institucijama nakon oktobarskih izbora ponovo sastavljaju prema sopstvenim interesima, a ne prema volji građana i izbornim rezultatima.

- To je pogrešna politika i to je politika koja ne donosi rezultate. Svaka vlast u zajedničkim institucijama koja ne uvažava interese srpskog naroda i stavove institucija Republike Srpske unaprijed je osuđena na propast - zaključio je Košarac.