latinica  ћирилица
18/04/2018 |  13:47 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

ALUMINA - Sindikat, UO i menadžment Boksita traže reakciju nadležnih institucija

Sindikat i Upravni odbor kompanije "Alumina" traže hitnu sjednicu Vlade, i reagovanje institucija zbog, kako tvrde, novog zahtjeva fočanske firme "Pavgord" da blokira račune i plijeni imovinu "Alumine". To bi, kažu, dovelo do nesagledivih posljedica.

Nezakonita blokada računa i pljenidba imovine dovela bi do prestanka rada ovog privrednog giganta i strateških partnera kao što je Boksit iz Milića. Ostale bi trajne i nesagledive političke, ekonomske i pravne posljedice ne samo po regiju nego i po Republiku Srpsku, poručeno je sa vanredne konferencije za novinare.

Sindikat Alumine traži da nadležne institucije učine sve da ne dođe do blokade računa.

30. marta Osnovni sud u Zvorniku donio je novo rješenje protiv Fabrike glinice “Birač” u stečaju, a u korist Pavgorda iz Foče o izvršenju oko 122 miliona maraka. I to prodajom udjela u Alumini kako bi se namirilo potraživanje Pavgorda, pravnog sljedbenika litvanske Ukio banke. Provođenje ove odluke ostaviće nesagledive pravne posljedice, poručuju pravnici 

Optužbe da pomaže Pavgordu, Zoran Stevanović gradonačelnik Zvornika, nije želio da komentariše . Kriminalistička policija i danas “češlja” poslovanje Alumine i ispituje navodne zlopupotrebe u radu ranije šefice pravne službe, Sonje Rubež. Sindikat i Uprava Alumine, sa strateškim partnerom Boksitom iz Milića, poručuju da ukoliko dođe do blokade računa i pljenidbe imovine, od ponedjeljka će zaposleni i njihove porodice započeti masovna okupljanja i proteste.