latinica  ћирилица
18/04/2018 |  16:29 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Poljoprivredni institut predstavio projekte akreditacije laboratorijskih metoda

Poljoprivredni institut Republike Srpske u saradnji sa Privrednom komorom Srpske i drugim domaćim i stranim partnerima, predstavio je projekte akreditacije veoma važnih laboratorijskih metoda. One bi uskoro trebalo da budu izvođene i u Republici Srpskoj.

Poljoprivrednici Srpske trenutno su uskraćeni za adekvatnu analizu kontrole sjemena, plodnosti zemljišta, mineralnog đubriva, kao i za kontrolu pesticida, koja bi odgovarala međunarodnim standardima. Osim proizvođača i potrošači Srpske su često uskraćeni za kontrolu ispravnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda.

"Mi smo do sada slali u Srbiju, tj. Inđiju, da se izvrše analize naših proizvoda, ali to je mali broj proizvođača mogao da priušti. Najviše je to išlo za izvoz, a za domaću upotrebu to je jako malo korišteno", rekao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Ovakva praksa uskoro bi trebalo da bude promijenjena, jer je Poljoprivredni institut Srpske, sa svojim partnerima, sve bliži dobijanju certifikata i opreme za izvođenje važnih laboratorijskih metoda.

"Akreditacijom ovih metoda imaćemo mogućnost da Institut međunarodno priznatim metodama može da izvrši kontrole svih repromaterijala koji se uvoze i koji se koriste za pokretanje poljoprivredne proizvodnje", ističe direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja.

Riječ je o mogućnosti kontrolisanja kvaliteta sjemena, plodnosti zemljišta, mineralnog đubriva, ostataka pesticida. Takođe će se analizirati i kontrole poljoprivrednih proizvoda.

"Na taj način se vodi računa o zdravlju, bezbjednosti potrošača i okoline s jedne strane, a s druge strane uklanjaju se sa tržišta nelojalni igrači", kaže direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić.

Tako će poljoprivrednicima Srpske uskoro biti jednostavniji put i do međunarodnih certifikata za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Neophodne akreditacije Institut očekuje na jesen ove godine.