latinica  ћирилица
18/04/2018 |  17:48 ⇒ 19/04/2018 | 07:33 | Autor: RTRS

Zabrana novog zapošljavanja u institucijama BiH - "mrtvo slovo na papiru"

Moratorijum na zapošljavanje Savjeta ministara BiH iz septembra 2015 godine, poslužio je tadašnjem cilju: formalno su ispunjeni uslovi za nastavak aranžmana sa MMF-om, koji je tada bio uslovljen mjerama štednje u vezi s bruto platama i naknadama troškova zaposlenih.

U stvarnosti, moratorijum je mrtvo slovo na papiru. Samo od kraja septembra 2017. do kraja februara ove godine na platnom spisku ministarstava i drugih institucija našlo se 59 novozaposlenih. U izbornoj godini pitanje je i da li su podobni, ili sposobni?

Armija od 21 hiljadu i 906 zaposlenih primila je februarsku platu iz budžeta institucija BiH. Zastrašujući broj od oko 22 hiljade zaposlenih u preglomaznoj BiH administraciji varira, ali uglavnom raste, a efekti njihovog pregalaštva na život građana nevidljivi. 

"Posebno je zanimljivo što su ta zapošljavanja intenzivirana u izbornoj godini. Političke stranke definitivno na taj način žele uposliti ljude koji će im biti oslonac i na izborima i uopšte, ako i ne budu na vlasti, imaće svoje ljude u institucijama i direkcijama i tako nastaviti na određeni način da vladaju i imaju moć", istakao je Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa.

Rekorder u gomilanju činovnika bez premca je Ministarstvo inostranih poslova, gdje je peko konkursa, a i po ugovoru o djelu angažovano više od 150 službenika. Nismo dokučili da li za sva nova „udomljavanja“ postoji saglasnost Savjeta ministara, jer zbog odsustva šefa službe za informisanje odgovor iz Generalnog sekretarijata nismo dobili. Odgovor je izostao i iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, gdje je po navodima medija tokom mandata Mirka Šarovića zaposleno 28 službenika.

"To ministarstvo nema uspješno regulisan pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta godinama revizija na to stavlja problem. U Takvoj konstalaciji snaga, kad nemate rješen dobro pravilnik o sistematizaciji, vi primate veliki broj zaposlenih po ugovoru o djelu. Znači ljudi da se malo potkrjepe, ali će sigurno popuniti sva radna mjesta gdje mu se učini da može da zaposli nekog iz SZP", istakla je poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Dušanka Majkić.

Do podataka o broju i potrebama za angažovanje novih službenika u ministarstvima i agencijama teško je doći i poslanicima. SDP-ov poslanik Saša Magazinović konstatuje da na svoje poslaničko potanje odgovor čeka nedopustivo dugo.

"Ne mogu tačno reći koliko je prošlo vremena od kada je pitanje postavljeno, ali mogu više nego precizno reći da je značajan broj institucija još uvijek iz njima znanih razloga ne dostavlja odgovore. Ima institucija i ministarstava koje neshvatljivo mnogo koriste ugovore o djelu", naveo je poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović.

A ko na ovaj ili onaj način jednom dođe na državne jasle, pohvata veze i poznanstva teško da će se lako skinuti s pleća poreskih obveznika. Stoga armija državnih činovnika raste, a moratorijum na zapošljavanje ostaje mrtvo slovo na papiru.