latinica  ћирилица
18/04/2018 |  18:49 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Lukač poručuje: Opozicija pokušava da naruši bezbjednost

Okružno tužilaštvo oglasilo se u slučaju smrti Davida Dragičevića iz Banjaluke.

Saopštavaju da zajedno sa policijom rade na utvrđivanju svih okolnosti i da mediji, ali i javnost moraju imati razumijevanja i znati da je Tužilaštvo u skladu sa Ustavima i zakonima Republike Srpske i BiH nezavisno u svom radu , i ne može donositi preuranjene zaključke pod pritiskom javnosti.

Dvadeset četvrti dan na banjalučkom trgu, porodica i sugrađani Davida Dragičevića traže detalje o Davidovoj smrti. Njihova uznemirenost, ali i objavljivanje različitih informacija u medijima i na društvenim mrežama, povod su da se Okružno javno tužilaštvo Banjaluka oglasi. 

U radu na ovom predmetu učestvuje tim tužilaca koji zajedno sa policijskim službenicima vrši provjere određenih lica i njihova saslušavanja. Provjere se obavljaju u različitim pravcima i biće nastavljene i narednih dana.

Tužilaštvo je od početka upoznato sa svim detaljima i, rukovodeći istragom, daje smjernice MUP-u, koje policija ispunjava uz dostavljanje ostalih operativnih saznanja sa terena, ističe resorni ministar. 

"Sve što smo mogli da uradimo u skladu sa našim snagama, kada je riječ o tehnici i ljudstvu, sve je urađeno i prezentovano Tužilaštvu. Oni su na potezu da kažu šta dalje da se radi. Mi im stojimo na raspolaganju", istakao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

A policija je, dosad, dodaje Lukač, privela i poligrafisala ogroman broj ljudi. Mnoge od njih i više puta. Podsjeća da su dva obdukciona nalaza pokazala da je smrt nastupila utapanjem. Ništa ne krijemo. Nikoga ne štitimo. Svi detalji moraju biti dostupni javnosti, uvjerava Lukač. Problem u istrazi, dodaje, predstavljaju dezinformacije, ali i politizacija slučaja od opozicije. 

"Mislim da iskorišćavanje ovakvih stvari poput tragične smrti Davida Dragičevića je stvarno morbidno pokušavati iskoristiti za političke poene i pridobijanje javnosti i narušavanje bezbjednosti u Republici Srpskoj", dodao je Lukač.

Da uplitanje politike sa opredjeljivanjem i iznošenjem stavova o stvarima koje su istražnog, forenzičkog ili sličnog tipa nije od koristi u slučaju tragične smrti Davida Dragičevića već da može da donese štetu, ističe gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Dodaje, s bilo koje strane dolazila, ovu priču može samo da uključi u predizbornu kampanju.

"Isti ti koji prozivaju nekog što nije došao, prozivaju one druge što jesu došli. Znači neko ko ne voli Milorada Dodika i Igora Radojičića smetaće mu i ako se pojavi i ako se ne pojavi. Predsjednik Dodik je došao pa ga prozivaju što je došao, Igor Radojičić je poslao saučešće i nije došao, pa ga prozivaju što nije došao, bilo bi isto i da je obrnuto", izjavio je Radojičić.

Nekome bi odgovaralo da se u gradu naruši sigurnost i da na tome dobije neke političke poene. Građanima ne odgovara, kaže Radojičić i dodaje da njima treba siguran grad u kome će normalno moći da žive.