latinica  ћирилица
18/04/2018 |  19:02 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Golić: Vlada vodi računa o svakoj opštini

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić posjetila je Kostajnicu i Kozarsku Dubicu. U razgovoru sa načelnicima istakla je da je Vlada Srpske proglasila Park prirode Una, što bi trebalo da doprinese da Hrvatska, umjesto Trgovske gore, nađe drugu lokaciju za odlagalište radio-aktivnog otpada. Razgovarano je i o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i projektu "Energetska efikasnost".

Vlada Srpske proglasila je Park prirode "Una" kao još jedan odbrambeni mehanizam u borbi sa Hrvatskom protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa četiri opštine u Srpskoj i pet u FBiH. Načelniku Kostajnice od ministarke i uvjeravanje da park prirode neće ugroziti privredne aktivnosti u ovoj opštini.

"Park prirode, koji mnogo znači za Republiku Srpsku, biće predstavljen odbornicima Skupštine opštine Kostajnica i vidjeće se da on neće ugroziti drvoprerađivačku, tekstilnu i metalnu industriju koje su dominantne u Kostajnici", rekla je Golić.

"Predstavnici ministarstva će doći na sjednicu skupštine i objasniti i njima i javnnosti šta će da predstavlja Park prirode. Razgovarali smo i o tome da Osnovna škola Petar Mećava bude uvrštena u projekat energetske efikasnosti", dodao je načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Bilo je riječi i o legalizaciji objekata. Ministarstvo planira da po osnovu zahtjeva socijalnih kategorija i načelnika određenih opština produži proces legalizacije, koji je trajao do 31. decembra 2016. godine, istakla je Golićeva i najavila da će o tome biti riječi na prvoj narednoj skupštini. Sprečavanje izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, jedna je od tema sastanka sa rukovodstvom Kozarske Dubice.

"Na ovaj način i Vlada i Ministarstvo i lokalna uprava pokazuju svi zajednio da iim je stalo do rješavanj ovog problema da se na kraju krajeva spriječi izgradnja odlagališta radiokativnog otpada u Hrvatskoj opštini Grad", istakao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Golićeva je u Kozarskoj Dubici obišla i Osnovnu školu "Sveti Sava" i dječiji vrtić "Pčelica" , obnovljene u okviru projekta "Energetska efikasnost", koji je sprovelo Ministarstvo. U sanaciju ovih objekata uloženo je oko milion maraka. Golićeva je najavila da će u sklopu projekta u Kozarskoj Dubici biti energetski opremljen i objekat Doma zdravlja i Hitna pomoć.