latinica  ћирилица
18/04/2018 |  19:38 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Tramp nije odbio da traži odobrenje Kongresa za napade

Pentagon je negirao izvještaje da je predsjednik SAD Donald Tramp odbio poziv američkog ministra odbrane DŽima Matisa da traži odobrenje Kongresa SAD za vršenje vazdušnih napada u Siriji.
Donald Tramp - Foto: Screenshot/YouTube
Donald TrampFoto: Screenshot/YouTube

"Njujork tajms" je prenio da je Matis vršio pritisak na Trampa kako bi od Kongresa dobio "zeleno svjetlo" pred ispaljivanje posljednjih projektila na tri mete povezane sa programom hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara el Asada u petak, 13. aprila.

Prema navodima američke agencije, Matis je sa Trampom održao niz sastanaka i izvršio na njega pritisak kako bi dobio odobrenje Kongresa SAD, naglašavajući potrebu da se povežu vojne operacije sa podrškom javnosti.

Iz kancelarije portparola Pentagona Dejne Vajt je saopšteno da su navodi o vršenju pritiska na predsjednika SAD "očigledno lažni".

Zvaničnik Pentagona je za AFP izjavio da nije bilo debate i da su se svi saglasili da Tramp ima dovoljno ovlašćenja da izvrši napade.

Britanske i francuske snage su tokom proteklog vikenda lansirale više od stotinu raketa sa brodova i letjelica na glavna postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja u Siriji.