latinica  ћирилица
18/04/2018 |  22:09 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

"Otvaranje malih preduzeća u srpskim sredinama - pomoć za opstanak Srba"

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije apelovao je da privrednici iz centralne Srbije učine napor više i nađu način da zasnuju mala preduzeća u srpskim sredinama i time pomognu opstanak i ostanak Srba na Kosovu I Metohiji, jer bez toga nema ni opstanka države Srbije na Kosmetu.
Episkop raško-prizrenski Teodosije - Foto: SRNA
Episkop raško-prizrenski TeodosijeFoto: SRNA

"Naši ljudi žive u selima, u izlovanim sredinama, neću reći enklavama, na ostrvima okruženi Albancima", rekao je vladika Teodosije, koji je večeras u konaku Manastira Gračanica primio privrednike iz centralne Srbije, učesnike ovogodišnjeg privrednog sajma u Prištini.

U kraćoj besjedi, vladika Teodosije je naglasio da preostali Srbi na Kosovu i Metohiji žive u veoma teškim uslovima, da je uz bezbjednost, koja je prijeko potrebna, neophodno stvoriti uslove za održiv ostanak i opstanak, posebno mladih, što se može postići otvaranjem malih preduzeća u srpskim sredinama.

Prema njegovim riječima, na taj način bi se zaustavila i prodaja imovine, koju su današnje generacije naslijedile od svojih predaka.

Sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Branimir Stojanović rekao je da se mora učiniti sve da se stvore uslovi za opstanak mladih na Kosmetu.

"To ne možemo učiniti bez pomoći privrednika iz centralne Srbije", rekao je Stojanović.

Prema riječima generalnog menadžera beogradske Fabrike čarapa i odjeće za djecu "Pralon" Milana Vukašinovića, privrednici su poručili da će pronaći način kako da otvore bar nekoliko malih predstavništava na Kosmetu i na taj način pomognu opstanak Srba.

Poslije prijema kod Vladike Teodosija i prisluživanja svijeća u Manastiru Gračanica, privrednici su u Domu Kulture u Gračanici posjetili sajam privrede na kojem su svoje prozvode, uglavnom vina i rakije, izložili privrednici iz Orahovca i Velike Hoče.