latinica  ћирилица
19/04/2018 |  11:01 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Manastir Liplje svjedoči o korijenima i nasljeđu srpskog naroda

Srednjovijekovni pravoslavni manastir Liplje kod Teslića od davnina svjedoči o korijenima i nasljeđu srpskog naroda ovog kraja.

Sljedeće godine navršava se 800 godina njegovog postojanja.

Manastir Liplje datira iz 1219. godine i zadužbina je Nemanjića, kaže narodno predanje. Na ovo sveto mjesto pravoslavni vjernici dolaze iz raznih krajeva. Poseban je to osjećaj, tvrde, čim kroče kroz manastirsku kapiju.

"Drugačije je nego u crkvama, ja dođem jednom godišnje, nešto pridarim, donesem, pomognem naš manastir", rekao je Milorad Šućur iz Gradiške.

Vera Lazarević iz Banjaluke kaže da je vjera sastavni dio njenog života.

"Sreća je da imamo ovakve svetinje, pa da možemo doći i pomoliti se", ističe Vera.

Banjalučanin Drago Suvajac kaže da dođe kod manastira, pomoli se Bogu, pale svijeće.

Vjernicima je na raspolaganju konak, a tu su i manastirska kapela, narodna trpezarija, ladare, ambari, biblioteka, suvenirnica. U planu je formiranje muzeja i riznice sa apartmanima. Sve to mnogo znači i mještanima sela Gornje Liplje.

"Manastir ima veliki uticaj na život mještana. Oni su vezani za manastir, oni su jako pobožni, dolaze na molitvu i sveto pričešće. Sve to oni praktikuju", kazao je iguman Teofan u manastiru Liplje. 

Manastir je dobio ime po travi lipici i lipama kojim obiluje ovaj kraj.

Smješten je na pitomoj zaravni između dvije rječice, Mliječnice i Bistrice, brda Osoja, i okružen planinskim masivom Borja, na oko 25 kilometara zapadno od Teslića.

Do njega se dolazi odvajanjem sa regionalnog puta Doboj - Banjaluka u mjestu Klupe.