latinica  ћирилица
19/04/2018 |  13:57 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Za socijalno zbrinjavanje radnika u 2017. tri miliona KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji će procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostati bez zaposlenja za 2017. godinu.
Sjednica Vlade RS - Foto: RTRS
Sjednica Vlade RSFoto: RTRS

Budžetom za 2017. godinu za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja, planirana su sredstva u iznosu od 3.000.000 KM.

Za budžetsku 2017. godinu, na prijedlog Komisije, Vlada Republike Srpske je donijela tri odluke u okviru ovog programa, za izmirenje obaveza za neuplaćene doprinose u iznosu od 2.999.990 KM, a upotrebljena su za izmirenje doprinosa za 1.344 radnika iz 63 preduzeća.

Za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fondu PIO Republike Srpske ukupno je doznačeno 2.962.338 KM.

Sredstva u iznosu od 37.652 KM uplaćena su Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske na ime doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za 153 radnika iz devet preduzeća.

U periodu od 2004. godine do 31. decembra 2017. godine, za realizaciju ovog programa Vlada Srpske je obezbijedila sredstva za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 180.948.388 KM za socijalno zbrinjavanje 61.214 radnika iz 412 preduzeća. Od navedenog broja, putem Јavnog poziva omogućeno je ostvarivanje prava na starosnu penziju za 7.107 radnika iz preduzeća koja su u procesu privatizacije, stečaja i likvidacije.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske po hitnom postupku. Razlozi za donošenje Zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske sadržani su u potrebi njegovog usklađivanja sa Zakonom o gradu Bijeljina, Zakonom o gradu Prijedor, Zakonom o gradu Trebinje, Zakonom o gradu Doboj i Zakonom o gradu Zvornik, kojima su opštine Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik stekle status grada, te Zakonom o osnivanju Opštine Stanari, kojim je osnovana opština Stanari podjelom, odnosno izdvajanjem 13 naseljenih mjesta koja su činila područje grada Doboj.

Pored toga, Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojim se uređuje teritorijalna organizacija Republike Srpske, utvrđene su opštine u Republici Srpskoj i pored ostalih, opština Stanari, dok je propisano da su gradovi u Republici Srpskoj: Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Prijedor i Trebinje.

Ukoliko bi izmjene ovog zakona bile u redovnoj proceduri, istekli bi propisani rokovi i kandidati iz opštine Stanari ne bi mogli Republičkoj izbornoj komisiji podnijeti prijavu kandidatskih lista, odnosno gradovi ne bi mogli u skladu sa važećim zakonom formirati gradske izborne komisije.

Vlada Srpske je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama. Ovim prijedlogom propisane su izmjene koje proširuju institut vjerodostojne isprave na račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV taksu, te će shodno tome navedene izmjene uticati na priliv sudskih taksa u budžet Republike Srpske, na način da će se njihov priliv na godišnjem nivou u prosjeku smanjiti za oko 800.000 KM.

Pred osnovnim sudovima u Republici Srpskoj, u toku svake godine podnese se oko 16.000 tužbi, u kojima vrijednost spora ne prelazi 1.500 KM, za koje je u skladu sa Zakonom o sudskim taksama propisana taksa od 50 KM, te imajući u vidu da je u navedenim tužbama jedini dokaz neplaćeni račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV taksu, koji će sada imati status vjerodostojne isprave, evidentno je da se sudska taksa od 50 KM neće naplaćivati u prosjeku za oko 16.000 tužbi godišnje.

Vlada Republike Srpske je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku. Izmjenama i dopunama ovog zakona se izvršavaju odluke Ustavnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda BiH, te se vrši usaglašavanje sa Zakonom o premjeru i katastru nepokretnosti Republike Srpske, Zakonom o sudovima Republike Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj. Izmjene i dopune odnose se na preciziranje fiskalnih pravila i fiskalnih mjera, jasnijeg definisanja funkcija i zadataka Fiskalnog savjeta, obaveze svih subjekata na koje se odnosi Zakon da izrade dugoročni plan za izmirenje neizmirenih obaveza prenesenih iz prethodnog perioda, te nadležnosti predsjednika Fiskalnog savjeta u rukovođenju stručnom službom Fiskalnog savjeta.

Vlada Srpske je prihvatila Informaciju o Prijedlogu Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godine - Plan realizacije za 2018/2019. godinu.

Vlada je usvojila i Informaciju o izradi Projektnog zadatka za IPA 2016. i upoznala se sa Informacijom o Zaključku Savjeta ministara BiH o realizaciji Programa pomoći za prevenciju, spremnost i odgovor na poplave u državama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Vlada Srpske je donijela Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje ЈP Autoputevi Republike Srpske kod Evropske banke za obnovu i razvoj po Projektu izgradnje Koridora Pet ce- dio prvi u ukupnom iznosu od 70.000.000 evra.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje ЈP Autoputevi Republike Srpske kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj, prva faza u iznosu od 10.000.000 evra.

Vlada Srpske je donijela Odluku o utvrđivanju opšteg interesa. Utvrđuje se da je od opšteg interesa izgradnja mosta preko rijeke Vrbas na lokaciji sadašnjeg Zelenog mosta u Banjaluci, pa se u tu svrhu može izvršiti potpuna eksproprijacija četiri nekretnine. Korisnik eksproprijacije je Grad Banjaluka.

Vlada je donijela Rješenje o davanju saglasnosti na zaključivanje Supsidijarnog sporazuma po Aranžmanu o bespovratnoj pomoći iz programa Orio za fazu provođenja i fazu funkcionisanja i održavanja Modernizacija regionalnog puta R-435 Nevesinje-Berkovići.