latinica  ћирилица
19/04/2018 |  14:53 | Autor: SRNA

Službe skupština Srpske i Vojvodine potpisale plan zajedničkog rada

U Banjaluci je danas dogovoren i potpisan okvirni plan zajedničkog rada službi parlamenata Republike Srpske i Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji predviđa brojne aktivnosti i saradnju na projektima do kraja godine, rekao je generalni sekretar Narodne skuštine Srpske Marko Aćić.
Delegacija Skupštine AP Vojvodina u NSRS - Foto: RTRS
Delegacija Skupštine AP Vojvodina u NSRSFoto: RTRS

On je naveo da je na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji dvije skupštinske službe danas počela obuka dijela Službe Narodne skupštine u vezi sa projektnim menadžmentom, odnosno upravljanjem projektnim ciklusima, kojoj će se priključiti kolege iz Službe Skupštine AP Vojvodine.

- Ova obuka će u maju biti nastavljena u Novom Sadu i biće analizirani mogući izvori i nivoi finansiranja zajedničkih projekata. Nakon toga, biće pripremljeni prvi projekti za koje ćemo zajednički aplicirati - rekao je novinarima Aćić.

On je najavio da će u junu biti izabrani projekti koje će projektni timovi finansirati, a biće urađena i zajednička publikacija u kojoj će biti predstavljena sveobuhvatna analiza Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije.

- Tu će biti navedene sve aktivnosti vlada Srpske i Srbije od Dejtonskog sporazuma do danas, te koliko je koja vlada u kom mandatnom periodu davala značaj sprovođenju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama - naveo je Aćić.

On je rekao da će u septembru u Banjaluci biti organizovana zajednička konferencija o izazovima koje će imati skupštinske službe na planu evrointegracija i harmonizacije domaćeg zakonodavsta sa onim u EU.

- U oktobru ćemo biti panelisti na zajedničkoj konferenciji u Novom Sadu o sprovođenju sistema e-parlamenta. Mi smo primijenili novi konferencijski sistem, a kolege iz Vojvodine to treba da urade u narednim godinama - rekao je Aćić.

On je naglasio da bi već od novog saziva Narodne skupštine trebalo da bude potpuno elektronizovan zakonodavni postupak u parlamentu Srpske.

- Svi poslanici novog saziva bi trebalo da imaju računare putem kojih bi im se dostavljali svi skupštinski materijali. Dakle, poslanici će morati da poznaju osnovni nivo elektronske pismenosti i mogu reći da sam optimista u tom pogledu. Takođe, to bi donijelo i značajne uštede - rekao je Aćić.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa predstojećom posjetom Banjaluci delegacije ruskog Savjeta Federacije, Aćić je rekao da nema informacije da li je posjeta dogovorena sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, te da bi više o tome mogao reći nakon sutrašnjeg Kolegijuma parlamenta Srpske.

Kolegijum će biti održan povodom utvrđivanja termina održavanja svečane sjednice Narodne skupštine na kojoj bi poslanicima trebalo da se obrati predsjednik Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac je rekao da će skupštinske službe dva parlamenta razvijati saradnju u okviru svojih nadležnosti.

- Cilj je da zajedno dižemo kapacitet i iskustva, te da time unapređujemo rad naših parlamenata. Zadovoljan sam postignutim i hvala na korisnim informacijama iz rada Narodne skupštine, čija ćemo iskustva primijeniti kod nas - rekao je Banjac.

Delegaciji Skupštine AP Vojvodine, koja je boravila u dvodnevnoj posjeti parlamentu Srpske, juče je prezentovan razvoj i rad Službe Narodne skupštine, te su im uručeni strateški i drugi dokumenti o razvoju te službe.