latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:25 ⇒ 21:22 | Autor: SRNA

SNSD i Ujedinjena Srpska dogovorili zajedničko političko djelovanje

U Banjaluci je održan sastanak delegacija SNSD-a i Ujedinjene Srpske koje predvode predsjednici stranaka Milorad Dodik i Nenad Stevandić.

Savez nezavisnih socijaldemokrata i Ujedinjena Srpska, u narednih mjesec do dva, potpisaće Sporazum o zajedničkom djelovanju na opštim izborima, potvrđeno je nakon sastanka lidera i užeg rukovodstva ovih partija u Banjaluci. Ujedinjena Srpska podržaće SNSD-ove kandidate za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, dok će na listama za Predstavnički dom Parlamenta BiH, imati zajedničke kandidate, zaključeno je danas na sastanku delegacija SNSD-a i Ujedinjene Srpske.

Dobro političko razumijevanje, saglasnost o svim pitanjima – naročito kada je riječ o očuvanju bezbjednosti i stabilnosti institucija. U SNSD-u i Ujedinjenoj Srpskoj zato računaju na veliku pobjedu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kaže da je ova partija sve radila na jačanju Republike Srpske - političkom i ekonomskom. Predstavnici Srpske na bh. nivou, poručuje Dodik, posljednjih godina bili su u funkciji njene blokade.

- Želimo da to deblokiramo i naš odlazak na nivo BiH isključivo je vezan za deblokadu procesa i štetu koja je nanesena Srpskoj. Uvjereni smo da sve ono što su radili sadašnji predstavnici u organima BiH umjesto da su se borili u Sarajevu za interese Srpske, čine sve da interes Sarajeva nadrede Republici Srpskoj - izjavio je Dodik.

Sporazum Ujedinjene Srpske sa SNSD-om, kaže predsjednik partije Nenad Stevandić, nije usmjeren ni protiv koga, već je na korist Republike Srpske. Zato kaže – Republika Srpska u BiH treba da bude predstavljena “jednim glasom”.

- Zadnje četiri godine smo izgubili izazivajući sukobe u Srpskoj koje su uporno radili naši predstavnici u Sarajevu. To nije bilo u interesu Srpske. Neko je za to dobio ličnu satisfakciju, neko se obogatio, dobio velike funkcije, dok je Srpska bila talac tih sukoba - rekao je Stevandić.

Sporazum koji je SNSD nedavno potpisao sa DNS-om i SP-om, sa kojima je dogovoren i određeni procentualni raspored vlasti, ne dovodi se u pitanje. Dijeljenje sa Ujedinjenom Srpskom, kaže Milorad Dodik, biće u okviru procenta koji pripada SNSD-u.

Sastanku delegacija SNSD-a i Ujedinjene Srpske prisustvovali su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Nikola Špirić, kao i generalni sekretar Luka Petrović, a ispred Ujedinjene Srpske potpredsjednik Natalija Trivić, zamjenik predsjednika Slavko Dunjić, te generalni sekretar Neven Stanić.