latinica  ћирилица
19/04/2018 |  16:56 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Kovačević: Izetbegović ne može sam odlučivati o upotrebi oružja

Prema svim zakonima u BiH, dio opreme i naoružanja proizvedenog u fabrikama u BiH ne može biti predat na upotrebu Oružanim snagama BiH bez saglasnosti Direkcije za naoružanje i Predsjedništva BiH, rekao je danas predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije pukovnik Blagota Kovačević.
Blagoje Kovačević - Foto: RTRS
Blagoje KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je naglasio da se ti proizvodi ne mogu otuđiti ili ustupiti bilo kome bez te saglasnosti, te da sve što se proizvede mora biti pod strogom kontrolom.

"Izjave /predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA/ Bakira Izetbegovića u svrhu su dnevno političkih potreba i pridobijanja glasova muslimanskog biračkog tijela za predstojeće izbore, te se jedino tako mogu i okarakterisati", rekao je Kovačević Srni.

Navodeći da takve izjave na ovom prostoru imaju plodno tlo i izazivaju strah i revolt kod ostalih naroda u BiH, Kovačević je rekao da prvenstveno misli na Republiku Srpsku postavljajući pitanje - ko i zašto omogućava Izetbegoviću takvo ponašanje.

"Sa stanovišta mira i saradnje takve izjave nikako ne doprinose stabilnom stanju, već samo izazivaju strah, revolt ili možda otvaraju mogućnost da se sutra pojavi neko ko bi pokušao da se ponaša kao lider SDA. U svakom slučaju to nije dobro i to treba osuditi", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, trebalo bi tražiti da se organi BiH kojima je to posao izjasne po ovom pitanju i da građane umire i saopštenjima i svojim djelovanjem.

Kovačević pojašnjava da je debalans namjenske industrije u BiH nastao na početku rata dvedesetih godina rasporedom teritorija koje su kontrolisale mslimanske, odnosno srpske snage.

"Desilo se tako da je većina fabrika koje su direktno proizvodile naoružanje, kao što su fabrike u Bugojnu, Travniku, Konjicu, Goraždu, ostale na teritoriji koju su kontrolisale muslimanske snage, uz značajnu pomoć stranog kapitala, dok su fabrike namjenske proizvodnje, koje su bile uglavnom remontnog karaktera i nešto manje organizovane vojne proizvodnje, pripale Republici Srpskoj", dodao je Kovačević.

On je napomenuo da nakon rata srpska strana nije davala akcenat na razvoj vojne industrije niti je imala namjeru da proizvodnja vojnog naoružanja i opreme ugrožava bilo koga, što se vidi i danas.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Srni je rečeno da prema važećim zakonskim propisima svi proizvodi iz namjenske industrije idu po ugovorima za izvoz, a da pri tome do danas nijedan ugovor nije potpisan sa domaćim institucijama, poput entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, jer Ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage BiH ionako imaju višak naoružanja i municije.

Srnin izvor nije želio da komentariše evidentan debalans raspoređenosti i funkcionisanja preduzeća namjenske industrije u BiH u korist Federacije BiH /FBiH/, ali je indirektno potvrdio da je to posljedica vođenja loše politike na nivou Republike Srpske i FBiH.

Radi se o tome da entitetske vlasti putem svojih direkcija vrše kontrolu namjenske proizvodnje i odobravaju ugovore, te daju odobrenja za razvoj novih proizvoda, dok Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH daje dozvole za izvoz, uz prethodnu saglasnost nadležnih ministarstava.

Prema istom izvoru, pitanje teškog naoružanja regulisano je regionalnim balansom u sladu sa Dejtonskim sporazumom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će namjenska industrija u FBiH zaokružiti proizvodnju "za izvoz i za ne daj bože".

Prema podacima preduzeća namjenske industrije u FBiH domen djelovanja ovih preduzeća obuhvata proizvodnju eksploziva, municije, samohodnih haubica kalibra 155 milimetara, minobacača raznih kalibara, raketnih samohodnih višecjevnih sistema, ručnih bacača, bestrzajnih, brdskih, tenkovskih i protivtenkovskih topova, haubica, topova i avionskih topova, pušaka i pištolja.

Sa druge strane, namjenska industrija Republike Srpske pretežno je bazirana na remont i popravku radarskih i raketnih sistema, borbenih vozila, naoružanja, avionskih i helikopterskih motora, kao i proizvodnju optičkih i nišanskih sprava, ekpsloziva, pištolja i delaboraciju municije.

Prema podacima Grupacije za namjensku proizvodnju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kada je riječ o tarifnoj glavi 93 – oružje i municija, njihovi dijelovi i pribor, izvoz u periodu od 2014. do 2017. godine iznosio je ukupno 597.832.511 KM, a uvoz 28.312.882 KM.

Podaci za prošlu godinu govore da je izvoz bio 193.875.855 KM, uvoz 6.217.519 KM, što znači da je obim razmjene iznosio 207.989.390 KM, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom ostvarena u procentu od 1.372, 45 odsto.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a zakazao je za sutra hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH".