latinica  ћирилица
20/04/2018 |  07:48 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Dani sjećanja završeni akademijom "Djecu vam neću oprostiti"

Trodnevna manifestacija Dani sjećanja, posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, završena je u Istočnom Novom Sarajevu akademijom "Djecu vam neću oprostiti".

Manifestaciju je organizovao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Domaćin je bila Osnovna škola "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu ova škola je izgubila šest učenika, a sinonim stradanja su Nataša Učur i Milica Lalović koje su ubijene 11. marta 1995. godine snajaperskim hicima u glavu za vrijeme primirja. Najmlađa žrtva bila je tek upisana u prvi razred, a najstarija je ubijena dan prije nego što je trebalo da podigne svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi.

- Iz tog razloga naša škola je pokrenula inicijativu za izgradnju spomen obilježja, a predsjednik Republike Srpske je donirao sredstva. Do kraja septembra očekuje se završetak izgradnje - kaže Danijela Mrda, direktorica ove škole.

Iz Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica poručuju da se moramo sjećati svih naših žrtava 365 dana u godini, jer onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost i projektuje budućnost generacija koje dolaze.

- Treba da se sjećamo svih žrtava, a posebno djece kao osjetljive kategorije koja je kroz 20. vijek preživjela razne oblike stradanja i torture - ističe Milorad Kojić, direktor Centra.

Moramo znati svoju prošlost, jer kroz sjećanja na naše žrtve čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, poručeno je sa akademije.