latinica  ћирилица
20/04/2018 |  11:44 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Košarac: Oni koji su opstruisali hitnu sjednicu pokazali da nisu za dijalog

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je nedolazak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, poslanika SDA i poslanika drugih stranaka sa sjedištem u Sarajevu na hitnu sjednicu ovog doma veoma loša poruka za sve građane BiH, a posebno za građane Republike Srpske.
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba) -
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba)

"Smatramo da se o sadržaju učestalih ratnohuškačkih izjava Bakira Izetbegovića trebalo raspraviti u parlamentu, ali i u Predsjedništvu BiH. Izetbegović i svi oni koji su namjerno opstruisali održavanje današnje posebne sjednice poslali su jasnu poruku da nisu za institucionalni dijalog o važnim pitanjima. Očigledno je da oni koji se formalno najviše zalažu za očuvanje i jačanje zajedničkih institucija, suštinski čine sve da ih ruše", istakao je Košarac.

On je naglasio da SNSD želi da upozori da Izetbegovićeve izjave, zbog kojih su i tražili hitnu sjednicu Predstavničkog doma, smatra ratnohuškačkim, zapaljivim, štetnim i opasnim po mir i stabilnost u BiH, ali i u cijelom regionu.

"Kada te njegove izjave povežemo sa očiglednim ignorisanjem zajedničkih institucija i sa evidentnim bezbjednosnim prijetnjama o kojima Izetbegović ne želi dijalog, stvari postaju još opasnije. Mi smatramo da Izetbegović i vrh SDA pokušavaju da naprave svoju privatnu državu, ignorišući institucije i zvanične stavove tih institucija. Dokaz leži u činjenici da Izetbegović od Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ pravi svoju privatnu agenciju, bez ikakve ozbiljne parlamentarne kontrole, a od direktora OBA svog privatnog obavještajca koji radi isključivo u korist Izetbegovića i SDA", rekao je Košarac.

On je podsjetio i na samovoljno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, na samovolju Izetbegovićevih diplomata u Hagu i Moskvi, kao i na brojne druge primjere u kojima se Izetbegović i kadar SDA ponašaju kao da je BiH isključivo bošnjačka država.

"Nije i nikada neće biti - to je naša poruka odavde iz Sarajeva", naglasio je Košarac.

On je naveo da je najnoviji drastičan primjer samovolje u zajedničkim institucijama jeste ponašanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji se prije dva dana u Makedoniji sastao sa predsjednikom vlade samoproglašenog Kosova, uprkos činjenici da BiH nije, niti će priznati Kosovo.

"Јoš jednom najoštrije osuđujemo takvo ponašanje i tražimo da to isto učine ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, kao i poslanici i delegati iz SDS-a i NDP-a u oba doma parlamenta BiH", rekao je Košarac.

Nažalost, kaže on, takvoj Izetbegovićevoj samovolji u dobroj mjeri doprinijela je, kako je naveo, podanička i poltronska politika koju su u protekle tri godine u zajedničkim institucijama demonstrirali predstavnici takozvanog Saveza za promjene.

"Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ignorisao je naš zahtjev da pitanje izjava Bakira Izetbegovića pokrene na sjednici Predsjedništva i da dobije odgovore na pitanje šta znači proizvodnja naoružanja 'za ne daj Bože'. On tvrdi da nema takve proizvodnje, a mi ga pitamo gdje su dokazi da je nema?! Neka pokaže papir Ministarstva odbrane da nema takve proizvodnje, neka Oružane snage BiH pokažu papir da nema takvog naoružanja u skladištima. Mi ćemo insistirati da takve papire dobijemo i od toga nećemo odustati jer na to imamo pravo i po Ustavu i po Dejtonskom mirovnom sporazumu", istakao je Košarac.

On je ocijenio da "Ivanić očigledno ne smije da dođe na ovu sjednicu, a to mu je obaveza jer su sazivanje sjednice tražili poslanici iz Republike Srpske. "Ne smije jer mu ponovo trebaju glasovi Bošnjaka, na osnovu kojih je i ušao u Predsjedništvo BiH", rekao je Košarac.

On je naveo da kad je riječ o Mladenu Bosiću, SNSD želi javno da ga pita da li je tačna izjava Mladena Ivanića da Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv da prisustvuje hitnoj sjednici Predstavničkog doma?

"Gdje se zagubio taj poziv, ako ga je uopšte poslao? I gdje su danas na sjednici Bakir Izetbegović i Bosićevi koalicioni partneri iz SDA, kojima je pune tri i po godine poltronisao i pomagao u pokušaju rušenja institucija Republike Srpske? I kakav autoritet ima Mladen Bosić, kada ne može da skupi kvorum za hitnu sjednicu? Nikakav! Nikada ga nije ni imao jer političke sluge ne mogu ni imati bilo kakav autoritet. Bosić sazove sjednicu, a Boga moli da se ona ne održi. I još kaže medijima da je ovo predizborna kampanja SNSD-a", rekao je Košarac.

On mu je poručio da ovo nije predizborna kampanja, već težnja SNSD-a da u institucijama zaustave i spriječe opasne namjere Bakira Izetbegovića.

"Da uradimo ono što ne rade oni koji su u ovom mandatu trebali da predstavljaju Republiku Srpsku, a nisu predstavljali nikoga osim sopstvene interese! Želimo da postavimo i pitanje zašto se na sve ovo ne oglašavaju zvaničnici Evropske unije i SAD, kao i većine drugih zemalja članica PIK-a. Kada bi se ovako ponašao bilo ko od zvaničnika Republike Srpske, istog trenutka bio bi predmet oštrih osuda i ko zna čega drugog. Zato smatramo da ponašanje dijela međunarodne zajednice predstavlja klasičan primjer politike dvostrukih aršina koja se ovdje provodi više od dvije decenije. Takva politika nije donijela ništa dobro nikome u BiH", naglasio je Košarac.

On je novinarim pročitao zaključke koje je Klub SNSD-a imao namjeru da predloži na ovoj hitnoj sjednici, među kojima je da Predstavnički dom najoštrije osuđuje učestale ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koje se mogu smatrati prijetnjom miru i bezbjednosti građana u BiH, kao i prijetnjom regionalnoj stabilnosti i saradnji zemalja jugoistočne Evrope.

"Predstavnički dom poziva sve političare u BiH da se uzdrže od ratnohuškačke i zapaljive retorike, koja asocira na izbijanje bilo kakvih oružanih sukoba unutar BiH i regiona jugoistočne Evrope. Treći zaključak je da ovaj dom od Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traži da u roku od 30 dana, svako iz svoje nadležnosti, dostavi Domu podatke o vrsti i količini naoružanja koje se proizvodi u fabrikama namjenske proizvodnje u FBiH, o vrsti i količini naoružanja koje je prodato van granica BiH, kao i da odgovore na pitanje šta se dešava sa naoružanjem i municijom koja nije prodata inostranim kupcima", naveo je Košarac.

Četvrti zaključak koji je SNSD imao namjeru da predloži jeste da Predstavnički dom traži od kolegijuma oba doma parlamenta BiH da hitno uspostave puni i djelotvoran parlamentarni nadzor nad OBA BiH, kako bi se obezbijedilo da ova agnecija kao bitan segment ukupne bezbjednosti građana ne bude u službi bilo koje politike, političke stranke ili političkog lidera, bez obzira na kojoj se poziciji nalazio.

Peti zaključak je da Predstavnički dom pozove zemlje članice PIK-a da jasno osude ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ukažu na opasnost i prijetnje koje takve izjave mogu izazvati u BiH i cijelom regionu jugoistočne Evrope.

"To su naši zaključci, od kojih ćemo neke predložiti i na prvoj narednoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma. Posebno nećemo odustati od namjere da od nadležnih ministarstava u Savjetu ministara dobijemo potpuno precizne podatke o vrsti i količini naoružanja koje se proizvodi u fabrikama namjenske proizvodnje u FBiH, kao i o tome gdje se nalazi naoružanje 'za ne daj Bože'", poručio je Košarac.