latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:25 | Autor: SRNA

Krišto: Nije bilo razloga da poslanici ne dođu na sjednicu

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto /HDZ/ rekla je da ne vidi nijedan opravdan razlog što svi poslanici nisu došli na današnju sjednicu ovog doma kako bi se raspravljalo o temi "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

- Šta je to opravdano za sazivanje sjednice ako nije bezbjednosna situacija. Ovo je prvenstveno interes BiH. Onima koji se zalažu za njenu bezbjednost, stabilnost i prosperitet trebalo je da bude u interesu da danas dođu i da odgovorimo na neka pitanja - izjavila je Krišto novinarima nakon što sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Prema njenim riječima, o ovom pitanju je trebalo raspravljati poslije ratnohuškačkih izjava u kojima jedni prijete ratom, drugi mitraljezima, a treći naoružanjem i vojnom i opremom.

- Danas je ovdje trebalo da odgovorimo - da li se oružje proizvodi mimo zakona? Treba nam odgovor - ko i koliko neko radi u skladu sa zakonom - naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, niko ne može reći da je BiH njegova jer na to nema pravo.

- Јuče sam slušala izjave kolege /Šefika/ DŽaferovića /SDA/ da nije opravdano ni sazivanje sjednice. Prema DŽaferoviću, nije osnovano i opravdano sve ono što on ne misli. To znači: "Poslovnik - to sam ja, zakon - to sam ja, Ustav - to sam ja, država - to sam ja" - navela je Krišto.

Ona je istakla da je poziv za sazivanje hitne sjednice u potpunosti u skladu sa Poslovnikom.

- Poslanici HDZ-a BiH pripremili su se za raspravu o ovoj temi. Sve što se dešava u parlamentu BiH dio je predizborne kampanje, nešto što šteti interesima BiH, njenih naroda i građana. Ne traže se rješenja, traži se negativna klima, negativna retorika, sve ono što nije dobro - tvrdi Krišto.