latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:02 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Novaković: U parlamentu treba raspravljati i o teškim pitanjima

Poslanik koalicije PDP-NDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković rekao je da je na današnjoj hitnoj sjednici Doma postojala bila prilika da poslanici izraze stav o stanju u BiH kada je riječ o podizanju tenzija i prijetnjama ratom.
Momčilo Novaković (Foto: ba.n1info.com) -
Momčilo Novaković (Foto: ba.n1info.com)

- Danas ratom prijete oni koji su bježali od rata, koji nisu bili u ratu, jer da jesu, vjerovatno ne bi prijetili, ne bi "odapinjali ove strijele" - naveo je Novaković.

Zbog nedostatka kvoruma nije održana hitna sjednica Doma sazvana na inicijativu SNSD-a o temi "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetebegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Novaković smatra da je parlament BiH mjesto na kojem treba da se razgovara o svim pitanjima, sviđala se ona nekome ili ne.

- I do sada smo u parlamentu raspravljali o temama koje se nekome nisu sviđale, a nekome jesu. Sa mnogih rasprava bi neki izašli, neki ne bi ni došli. Parlament je mjesto gdje treba da raspravljamo i o krupnim i teškim pitanjima, kao što je to trebalo da bude danas - naveo je Novaković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić istakao je da je današnja situacija očekivana jer su klubovi stranaka čiji poslanici nisu došli na sjednicu to već najavili.

- Mislim da su predlagači unaprijed znali kakav će ishod biti i da ova sjednica neće biti održana - naglasio je Bosić.

On je dodao da je ovo što se događa u parlamentu BiH "očito zauzimanje pozicija za naredne izbore".

- Očekujem da će ovakvih inicijativa biti još. Јa ću u svojstvu predsjedavajućeg ispoštovati svaku, ukoliko je u skladu sa poslovnikom, sve do septembra, a od septembra nemam namjeru da zakazujem ovakve sjednice - poručio je Bosić.