latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:04 | Autor: SRNA

Nema načina za kaznu Šešelja zbog hrvatske zastave

Predsjednica Parlamenta Srbije Maja Gojković rekla je da nema načina da kazni poslanika radikala Vojislava Šešelja za nešto što je radio ispred parlamenta, gdje je navodno gazio i cijepao hrvatsku zastavu, niti ima neki dokaz za to.
Maja Gojković - Foto: RTRS
Maja GojkovićFoto: RTRS

Komentarišući ovaj incident koji je u srpskom parlamentu izazvao Šešelj tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije kada je, kako je saopšteno iz SRS, gazio hrvatsku zastavu i verbalno vrijeđao članove delegacije, Gojkovićeva je rekla da prema skupštinskom poslovniku ne može da kazni Šešelja, niti da sankcioniše nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka niti bilo kakvog traga.

- Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao ni mobilnim telefonom - rekla je ona.

Gojkovićeva je navela da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvrijedio i opsovao.

- Šta se dešavalo ispred Parlamenta imam neka svjedočenja da je pokušavao da otme zastavu, služba obezbjeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Vjerovatno je uspio i da je zgazi - kaže Gojkovićeva.

Navela je da je obezbjeđenje, kada je Šešelj potom ušao u Parlament, napravilo živi zid ispred sljedeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitio. Objasnila je da kamera ne može da potpuno obuhvati dio ispred skupštine zbog mrtvog ugla, te da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu kako sam tvrdi.

- Svi visoki zvaničnici Srbije su osudili incident koji se dogodio. Niko ne smije da psuje, a kamoli da gazi zastavu jedne države. Uvijek smo bili dobri domaćini i to je nešto što je nedopustivo - kaže Gojkovićeva.

Ona je istakla da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posjetu, jer su razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

- Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakvu i naznaku gaženja zastava, simbola, obilježja suverene države u Srbiji ne smije da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dvije države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo - rekla Gojković.

Ukazala je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posjetu Zagrebu u februaru, kada ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade vlade u zgradu Sabora, zaskočio poslanik HDZ Miroljub Bulj, koji nije kažnjen.

- Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primjer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija - kaže Gojkovićeva, ocjenjujući da bi Bulj i nju izvrijeđao kada bi otišla u Sabor, te dodala da bi poziv za posjetu prihvatila, ako je neko bude pozvao.

Povodom pojedinih zahtjeva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala kojom je osuđen na 10 godina zatvora, Gojkovićeva kaže da neće da komentariše presude suda.

- Da li oduzeti nekome mandat ili ne, bojim se da poslanici koji to žele neće moći ovoga puta da imaju uspjeh" - kaže Gojkovićeva.

Ona je dodala da, ako je neko odslužio i izdržao kaznu kao što piše u presudi, on nastavlja dalje sa svojim životom jer u presudi nema oduzimanja nekih građanskih prava. Tim pitanjem treba da se pozabave pravnici, ocijenila je ona.