latinica  ћирилица
20/04/2018 |  15:05 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

"Dan vina" u Laktašima

Opština Laktaši danas je u znaku vina, gdje se petnaestu godinu zaredom održava manifestacija "Dan vina". Više od 50 uzoraka ocjenjivala je stručna komisija, a u kategoriji bijelih - prvo mjesto osvojio je Bogoljub Popović, dok je u kategoriji crvenih vina priznanje dobio Ranko Škrbić.

Novi zasadi i više vinogradara – tako Bojan Vučković, opisuje trenutno stanje vinogradarstva u opštini Laktaši. U takmičenje je ušao sa dvije sorte vina – šardoneom i kaberne sovinjonom. Smatra da će za pet do deset godina prve butelje moći izvesti iz BiH.

"Do sada sam dva puta dobijao drugu nagradu, to je za mene dobar podstrek da nastavim sa vinogradarstvom, a mislim da u ovom takmičenju nije bitan rezultat, već unapređenje vinogradarstva u laktaškoj opštini i banjalučkoj regiji", kaže vinogradar Bojan Vučković.

Stručna komisija degustirala je više od 50 uzoraka vina. Kažu da su iz godine u godinu sve bolja, a da je upravo vino kulturno dobro po kojem je prepoznatljiv određeni kraj.

"Kad dođete u neko mjesto ili neki kraj, vi zabilježite kamerom sve one spomenike, kulturne ljepote, ali ono što nosite duboko u sebi je poznato čulima – to je kako se i šta jede i pije u tom narodu", ističe profesor za tehnologiju vina Slobodan Јović.

Obnova vinogradarstva u Laktašima počela je prije 20 godina. Za opštinsku upravu, vrijeme da se podvuče crta i vidi koliko je postignuto.

Turizam im je, zajedno sa vinogradarstvom, jedan od strateških ciljeva u razvoju opštine. Naredni korak je osvajanje tržišta izvan BiH.

"Mislim da će kvalitet naših vina to omogućiti vrlo brzo, a podneblje je takvo – Mahovljani i Slatina, Bogom dani lokaliteti za uzgoj vinove loze", rekao je načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.

Najbolja vina Laktaša, građani će moći degustirati na manifestaciji koja se na Trgu 9. januar, ispred opštinske uprave, održava večeras.