latinica  ћирилица
20/04/2018 |  15:37 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Stojnić: Arhiv je "lična karta" Republike Srpske

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić poručio je da je ova institucija "lična karta, rodni list i krštenica" Srpske.
Arhiv Republike Srpske - Foto: RTRS
Arhiv Republike SrpskeFoto: RTRS

Stojnić je istakao da za jednu državu nema značajnije institucije od arhiva.

"Čuvamo oko 880 fondova i zbirki, odnosno 5.000 dužnih metara arhivske građe", rekao je Stojnić novinarima u Banjaluci pred početak svečane akademije povodom 65 godina ove institucije.

Јedna od starijih građa koju posjeduje Arhiv Republike Srpske jeste Zbirka orijentalnih rukopisa iz 17. vijeka, pisana osmansko-turskim jezikom i arapskim pismom.

Stojnić je naveo da Arhiv posjeduje i arhivske fondove i jedinice iz perioda Austro-Ugarske, Kraljevine Јugoslavije, ali da je najbogatija građa iz perioda socijalizma.

Prvi direktor Arhiva Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je ovo jedna od važnijih republičkih i institucija u oblasti kulture.

"Arhiv se bavi i državnom regulativom i zaštitom arhivske građe, što je državni posao, ali ima i brojne publikacije i izložbe, što je prava njegova djelatnost iz oblasti kulture", rekao je Radmanović, koji je bio i direktor Arhiva Bosanske Krajine.

Arhiv prikuplja, štiti, čuva, sređuje, obrađuje i daje na korišćenje arhivsku građu na cjelokupnoj teritoriji Republike Srpske.

Arhiv grada Banjaluke osnovan je rješenjem Narodnog odbora grada Banjaluke 20. aprila 1953. godine, da bi nakon tri godine prerastao u Sreski arhiv Banjaluka.

Razvoj arhivske službe, silan priliv dokumentacije i jačanje svijesti o potrebi obaveznog obavljanja arhivske djelatnosti na cijeloj teritoriji BiH doveli su 1963. godine do osnivanja regionalne ustanove pod nazivom Arhiv Bosanske Krajine sa sjedištem u Banjaluci.

Arhiv Republike Srpske osnovan je 1993. godine, a u njegov sastav ušli su bivši Arhiv Bosanske Krajine Banjaluka, Regionalni arhiv Doboj /osnovan 1954. godine/ i Regionalni arhiv u Foči /osnovan 1976. godine/.

Sjedište institucije je u Banjaluci, a ima i kancelarije u Doboju, Foči, Zvorniku, Sokocu i Trebinju.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kao i predstavnici ostalih institucija i ustanova iz Srpske i Banjaluke, te ostali gosti.