latinica  ћирилица
20/04/2018 |  18:47 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Obilježen Dan nestalih Srba Sarajeva

Polaganjem vijenca na mjestu ubistva osam pripadnika ЈNA u Velikom parku, porodice ubijenih vojnika i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, obilježile su godišnjicu prvog masovnog zločina nad Srbima u Sarajevu. Taj datum je ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije.

Јake snage sarajevske policije, obezbjeđivale su dolazak porodica iz Istočnog Sarajeva na mjesto gdje su likvidirani srpski zarobljenici. Bez milosti i suda.

"Nakon 26 godina mi dolazimo pod ovakvom pratnjom, sa pet blindiranih kombija, policija pod punom opremom kao da smo došli da ubijamo... Sve ovo je jako tužno", kaže Nevenka Đukanović, supruga ubijenog Stevana Đukanovića.

Rezervisti ЈNA zarobljeni su 22. aprila 92. u Aerodromskom naselju. Nakon premlaćivanja odvedeni su u Dom policije iznad Velikog parka, gdje je bio štab Dragana Vikića, komandanta Specijalne policije. Po čijem nalogu su likvidirani i ko ih je ubio, odgovore bi trebalo da dobijemo tokom aktuelnog sudskog procesa.

Prema jednom od svjedočenja, zarobljene vojnike likvidirao je Nedžad Herenda, egzekutor tajne muslimanske jedinice Ševe, po drugom ubica je Davor Matić Žmiro koji ih je doveo do Velikog parka, a spominje se i ime preratnog sarajevskog kriminalca Јuke Prazine.

Porodice ubijenih izgubile su svaku nadu, jer su i ranije sarajevske vlasti činile sve da prikriju zločin. Podsjećaju na dokument od 21. maja 92. s potpisom vodećih vojnih zvaničnika RBiH Јerka Doke i Hasana Efendića, u kojem bez trunke stida obavještavaju srpsku stranu i porodice da su vojnici živi i zdravi pušteni kućama. Naprotiv, vojnici su brutalno likvidirani, a tijela potom zapaljena kako bi se prikrio zločin.

"Majka nam je umrla prije godinu dana od tuge i nije dočekala, ko zna hoćemo li i mi dočekati da pronađemo kosti i da ga sahranimo", rekla je sestra ubijenog Vlajka Golubovića, Nada Kovačević.

Sudbinu osam rezervista bivše ЈNA podijelile su stotine sarajevskih Srba. Odvođeni su iz stanova, kuća, radnih mjesta, likvidirani bez suda, zatrpavani bez obilježja.

Nevena Šiljegović, predstavnik Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, ističe da su sarajevski Srbi odvođeni iz bolnice Koševo, iz ulica Trgilavska, Milinkladska, ubijani na kazanima, u Hrasnici, Igmanu...

Samo u spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu nalazi se još 175 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, za koje se pretpostavlja da su ubijeni sarajevski Srbi.