latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:00 ⇒ 21/04/2018 | 12:18 | Autor: RTRS

Zavod za zapošljavanje pokreće šest projekata za 4.200 radnih mjesta

U ovoj godini planirano je 14,7 miliona maraka za šest programa zapošljavanja u okviru kojih bi trebalo da bude zaposleno do 4.200 lica. Nezaposleni i poslodavci od ponedjeljka mogu podnijeti aplikacije. Direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je da je ove godine uveden projekat zapošljavanja u privredi posredstvom podsticaja, za koji je planirano pet miliona maraka.

Tatjana Tomanić završila je medicinsku školu i student je zdravstvene njege na banjalučkom medicinskom fakultetu. Ne razmišlja o odlasku u inostranstvo - posao u struci bi, kaže, željela da nađe u Republici Srpskoj.

"Јa sam pozitivan primjer, primjer koji želi ostati ovdje. Za četiri godine dok se ja školujem otići će svi koji planiraju otići u inostranstvo, a mi ćemo ostati. Šta će naš narod bez školovanog kadra", kaže Tomanićeva.

Četiri hiljade i 200 radnih mjesta. Toliko bi trebalo da bude otvoreno kroz šest programa, koji je za ovu godinu pripremio Zavod za zapošljavanje Srpske.

Svi su objavljeni na zvaničnoj stranici Zavoda, a nezaposleni i poslodavci mogu aplicirati od ponedjeljka. Јednim od programa za svako radno mjesto u privredi planirana je isplata podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa. 

"Svake godine realizujemo projekat Zajedno do posla, namjera je da sa milion maraka zaposlimo 160 lica. Za projekat sticanja prvog radnog iskustva namijenili smo pet miliona i obuhvatili više od lica, a sastoji se iz dvije komponente - zapošljavanje djece poginulih boraca i pripravnika", rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

Resorni ministar Milenko Savanović kaže da će poslodavcima koji zaposle radnike u okviru ovih projekata biti refundirana sredstva za doprinose. 

Poslovna zajednica pozdravlja otvaranje ili podsticaj za svako novo radno mjesto. Pozdravljaju i oštrije kriterijume za dodjelu sredstava.

"Suština programa zapošljavanja je smanjiti stopu nezaposlenosti, te zaposliti više od 4.000 lica, od kojih su većina teško zapošljiva, stariji od 40 godina, članovi porodica poginulih boraca, demobilisani borci, osobe sa invaliditetom, žrtve rata", ističe predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Boško Tomić.

U Srpskoj je na Zavodu za zapošljavanje registrovano oko 112.000 nezaposlenih lica.