latinica  ћирилица
21/04/2018 |  08:47 ⇒ 10:05 | Autor: TANЈUG

Pjongjang obustavlja nuklearne i raketne probe

Sjeverna Koreja saopštila je da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i da planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, javlja AP. Odluku pozdravili američki predsjednik Donald Tranp, Јužna Koreja, Kina i Јapan.
Balistička raketa - Foto: TANЈUG
Balistička raketaFoto: TANЈUG

Sjevernokorejska agencija KCNA saopštava da je obustava testova počela u subotu.

Kako se navodi, Sjeverna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova uslijedila je samo nekoliko dana prije nego što bi sjevernokorejski lider Kim DŽong Un trebalo da se sastane sa predsjednikom Јužne Koreje Mun DŽae Inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dvije Koreje.

Odluka Sjeverne Koreje donijeta je na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.

Predsjedništvo Јužne Koreje pozdravilo je saopštenje Severne Koreje kao "značajan napredak" u pravcu denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Zvaničnik Predsjedništva u Seulu Јun Јung-čan saopštio je da će najava Sjeverne Koreje poboljšati izglede za uspješne pregovore između Seula, Pjongjanga i Vašingtona, prenosi AP.