latinica  ћирилица
21/04/2018 |  08:49 | Autor: SRNA

Tramp i Peking pozdravljaju odluku Pjongjanga

Američki predsjednik Donald Tramp pozdravio je najavu sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una da će odmah suspendovati nuklearne i raketne probe i da će zatvoriti nuklearno postrojenje.

"Sjeverna Koreja se saglasila da će suspendovati sve nuklearne probe i zatvoriti veliko postrojenje. To je veoma dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet. Unaprijed se radujem našem samitu", naveo je Tramp.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je odluku Sjeverne Koreje da obustavi nuklearne i raketne probe, uz ocjenu da će to pomoći u smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu i unaprijediti denuklearizaciju.

"Kineska strana vjeruje da će odluka Sjeverne Koreje smiriti situaciju na poluostrvu i Kina to pozdravlja", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Sjevernokorejski državni mediji ranije su javili da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, te da će zatvoriti atomsko postrojenje kako bi podstakla ekonomski rast i mir na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja se priprema za samite sa južnokorejskim predsjednikom Mun Đaeinom naredne sedmice i Trampom krajem maja ili početkom juna.