latinica  ћирилица
21/04/2018 |  09:55 ⇒ 18:26 | Autor: SRNA

Homan: Reforma Izbornog zakona prioritet

Ambasador Njemačke u BiH Kristijane Homan izjavila je da je reforma Izbornog zakona trenutno jedan od prioritetnih zadataka za političare u BiH.
Kristijane Homan (Foto: Nezavisne novine) -
Kristijane Homan (Foto: Nezavisne novine)

"Očekujemo da se oni ozbiljno pozabave pronalaskom političkog rješenja za pravni propust u izbornim pravilima Federacije BiH, koji je nastao takozvanom odlukom `Ljubić`. Ovo zahtijeva definitivno sa svih strana spremnost na kompromis", rekla je Homanova za "Nezavisne novine".

Ona je navela da su svi politički lideri pozvani da opravdaju svoju političku odgovornost, da ozbiljno stupe u pregovore i nađu rješenje.

Homanova je istakla da se sa zabrinutošću prati kada se budućnost državnosti BiH dovodi u pitanje, te je apelovala da se političari manu svega što bi se moglo shvatiti kao dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH.

Ona je napomenula da se Savezna vlada Njemačke snažno zalaže za teritorijalni integritet BiH, koja će samo kao cjelovita država moći da pristupi EU.

Homanova je naglasila i da su političari u BiH u obavezi da se suprostave političkom ambijentu stvaranja krize i da stvore uslove za veći ekonomski rast uz adekvatne investicije.

"U nastojanju da stanemo u kraje iseljavanju građana BiH, neophodne su posebne promjene unutar BiH", rekla je Homanova.

Prema njenim riječima, mnogi se iseljavaju zato što posebno za svoju djecu žele uređene odnose s jasnom perspektivom i dobrim obrazovanjem.

"Njemačka je uvijek podržavala BiH u izgradnji i razvoju, dosad s oko milijardu evra. I dalje stoji na raspolaganju da to čini", naglasila je Homanova.