latinica  ћирилица
21/04/2018 |  10:28 ⇒ 13:38 | Autor: RTRS

Karijes i parodontoza - najčešće bolesti zuba

Karijes i parodontoza najčešće su bolesti zuba od kojih pati sve više stanovnika ne samo kod nas, nego i u svijetu. U Republici Srpskoj potrebno je što prije uraditi Nacionalnu studiju o oralnom zdravlju smatraju profesori stomatologije Medicinskog fakulteta Univerztiteta u Istočnom Sarajevu.

Usna duplja se ne smije odvojeno posmatrati,niti zanemarivati od ostatka organizma ,kažu stomatolozi. Parodontopatije su najčešći uzročnici gubitka zuba,ali i ozbiljnih bolesti kod odraslih.Krvarenje desni,kamenac na zubima,neprijatan zadah simptomi su zbog kojih neodložno treba posjetiti stomatologa. Ne smiju se zanemariti ni ostale promjene u usnoj duplji.

"Tako se parodontopatije dovode često u vezu sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima digestivnog trakta, respiratornog trakta i najveća veza je između parodontopatije i dijabetesa", navela je specijalista parodontologije i oralne medicine Olivera Govedarica

Medicinski fakultet u Foči proveo je istraživanje o temi "Zdravstvena prosvjećenost trudnica o oralnom zdravlju". Rezultati nisu za pohvalu.

"Više od 70 odsto trudnica nije upoznato da u trudnoći moraju i mogu normalno da održavaju svoje zube odnosno da saniraju svoje zube i da je to zaista i poželjno", istakla je specijalista dječije i preventivne stomatologije Svjetlana Јanković 

Da nešto nije dobro u zdravstvenoj kulturi ukazuju i podaci sa sistematskih pregleda gdje je kod većine dvanaestogodišnjaka ustanovljeno da imaju od šest do sedam oboljelih zuba,a dozvoljeno je do tri.Iz svega proističe da bi Nacionalnom studijom o oralnom zdravlju trebalo utvrditi preventivne programe,ali i koliko je potrebno stomatologa i kojih specijalnosti.

"Mi smo krajem prošle godine zajedno sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci krenuli ka Vladi Republike Srpske sa jednim projektom da se realzuje nacionalna studija o oralnom zdravlju pa ćemo vidjeti šta će se desiti po tom pitanju", izjavio je pomoćnik dekana za Studijski program stomatologija Medicinskog fakulteta Foča Nikola Stojanović

 Dok se ne stvore uslovi za izradu ove značajne studije koja će pokazati najrealniju sliku oralnog zdravlja stručnjaci podsjećaju da mlađi od 18 godina tri puta godišnje bi trebalo da odlaze kod stomatologa. Odrasli jedan put manje.