latinica  ћирилица
21/04/2018 |  10:57 | Autor: SRNA

Rohani: Spremni smo ako se Amerika povuče iz sporazuma

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da iranska Agencija za atomsku energiju /IAE/ ima spremne "očekivane i neočekivane postupke" ukoliko se SAD povuku iz nukelarnog sporazuma, čime je ranije zaprijetio američki predsjednik Donald Tramp.

"Naša IAE je u potpunosti spremna za očekivane i neočekivane postupke", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila iranska televizija.

Sporazumom koji je Iran postigao sa SAD i još pet svjetskih sila ograničen je nuklearni program te zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Tramp je sporazum nazvao najgorim ikad sklopšljenim. On je početkom godine poslao ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, navodeći da se moraju saglasiti sa dopunama koje SAD smatraju propustima ili će odbiti da produži regulativu kojom su ublažene sankcije.

Američki zvaničnik Robert Vud izjavio je nešto ranije da Vašington vodi "intenzivne" razgovore sa evropskim saveznicima pred isticanje roka - 12. maja kada će biti obnovljene sankcije SAD protiv Irana, ukoliko Tramp ne objavi nove mjere za suspenziju.