latinica  ћирилица
21/04/2018 |  11:26 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Trebinje: Finalni turnir 15. Malih olimpijskih igara u košarci

U Trebinju se odigrava finalni turnir 15. Malih olimpijskih igara u košarci za srednjoškolce. Najbolje ekipe iz svih regija Srpske boriće se za titulu prvaka, ali i učešće na završnici međunarodnog školskog takmičenja u Beogradu.

Male olimpijske igre jedan su od najznačajnijih projekata Vlade Republike Srpske, istakla je Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta, otvarajući ovo takmičenje.

Košarkaši i košarkašice iz svih regija Srpske na trebinjskom parketu boriće se za pobjedu. Iako je dobar rezultat želja svih učesnika, na prvom mjestu, je kažu, druženje i upoznavanje sa vršnjacima. 

Male olimpijske igre već 15 godina ispunjavaju osnovni cilj, a to je popularizacija i omasovljavanje sporta. Takođe, takmičenje u kojem učestvuju sve škole i oko 90.000 učenika uvijek izrodi i prave talente za neki od sportova. 

"Ovo je uzrast srednjošpkolaca i neki od ovih momaka će sasvim sigurno baviti se košarkom i u profesionalnom smislu. Trebinje nastoji da bude domaćin nekih od završnih turnira, prošle godine to je bila gimanstika, ove godine odbojka i košarka", naveo je koordinator MOI za regiju Hercegovina Mišo Pešić.

Školarci se takmiče u nekom od šest kolektivnih sportova, a u planu je da se uvede i sedmi- džudo. Na godišnjem nivou za organizaciju igara Vlada Srpske izdvaja 300 000 km. 

"Stvaramo zdrave navike djeci, okupljamo ih oko pravih vrijednosti. Oni su na ponos i roditelja i svojih sredina i Srpske", naglasila je ministrica porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Јasmina Davidović.

Nakon završnog turnira u Trebinju biće poznati prvaci u muškoj i ženskoj kategoriji. Kao pobjednici plasiraće se i na završnicu međunarodnog školskog takmičenja, u Beogradu.