latinica  ћирилица
21/04/2018 |  12:44 ⇒ 22/04/2018 | 09:54 | Autor: SRNA

Vulin: Neupitna istina o jasenovačkom genocidu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da neće prisustvovati komemoraciji u Јasenovcu koju organizuje hrvatske Vlada, ali da će, bez obzira na to, istina o tom logoru i jasenovačkom genocidu ostati neupitna.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Komentarišući polemiku šefa hrvatske diplomatije Marije Pejčinović Burić i medija o tome da li će Vulin prisustvovati sutrašnjoj komemoraciji u Јasenovcu, on je rekao da ne zna odakle ministrima hrvatske vlade ideja da bi on došao u Јasenovac u vrijeme kada hrvatska vlada polaže vijence u Јasenovcu.

"Ostaće i istina da se u Јasenovac vratila tabla sa oznakom `Za dom spremni!`, istina o genocidu i ubistvima Srba, Јevreja i Roma. Niko zbog mog dolaska ili nedolaska neće moći da kaže da te istine nema", rekao je Vulin.

On je napomenuo da na dan kada Јasenovac obilježava hrvatska Vlada tamo neće biti nijednog Srbina, Јevrejina, Roma, zato što sva srpska, jevrejska i romska udruženja protestuju zbog politike nekažnjenog povratka ustaštva u Hrvatsku.

"Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Јasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gde se nalaze potomci žrtava Јasenovca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", izjavio je Vulin za Tanjug.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić rekla je juče za N1 da postoje naznake da će Vulin doći u Hrvatsku na državnu komemoraciju u Јasenovac.